Lack of Acceleration - Cold Start - - Kia Niro Forum
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 10 (permalink) Old 12-26-2018, 04:13 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Mar 2018
Location: Quakertown, PA
Posts: 74
Lack of Acceleration - Cold Start -

Had my first issue with my 2018 LX HEV the other morning. I left the car on a cold night, 20 Deg F or so. I backed out of the driveway, put it into "D" and had minimal acceleration and when I pushed on the accelerator, it kinda/sorta decelerated.

I pulled vehicle over to a stop, shut the vehicle down completely, including opening the door to totally kill the electric. I restarted and everything was back to normal. I ran the EVO Diagnostic, but it came back normal.

I had the same problem on my 2012 Optima. I suspected the startup software routine didn't load properly. The restart on that went fine as well. I suspect that the same thing happened on my Niro.

Anyone else have this issue?

73
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
,

Cary, NI2Q - Amateur Extra Class
caryni2q is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 10 (permalink) Old 12-26-2018, 07:43 PM
Senior Member
 
Join Date: Jul 2018
Location: Daytona Beach, Fl.
Posts: 232
That's very strange. Are you sure the gas engine started the first time?

Gene Daytona Beach Beach, Fl.
2018 Kia Niro LX 7/11/18-
FlNiro is online now  
post #3 of 10 (permalink) Old 12-26-2018, 09:34 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Mar 2018
Location: Quakertown, PA
Posts: 74
Can't be sure because i wasn't looking for it. I heard engine noise, but that could have been the uncloaking device the manufacturers were forced to put in.

73
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
,

Cary, NI2Q - Amateur Extra Class
caryni2q is offline  
post #4 of 10 (permalink) Old 12-26-2018, 10:32 PM
Senior Member
 
Join Date: Jun 2018
Posts: 390
Quote:
Originally Posted by caryni2q View Post
Had my first issue with my 2018 LX HEV the other morning. I left the car on a cold night, 20 Deg F or so. I backed out of the driveway, put it into "D" and had minimal acceleration and when I pushed on the accelerator, it kinda/sorta decelerated.

I pulled vehicle over to a stop, shut the vehicle down completely, including opening the door to totally kill the electric. I restarted and everything was back to normal. I ran the EVO Diagnostic, but it came back normal.

I had the same problem on my 2012 Optima. I suspected the startup software routine didn't load properly. The restart on that went fine as well. I suspect that the same thing happened on my Niro.

Anyone else have this issue?
similar happened to me first time I backed down the driveway and put it in drive...nothing, no acceleration.

Turns out i hadn't actually started the car. Gravity did the back down but wouldn't push me up the street.

2018 Niro PHEV LX Silver/charcoal
charlesH is online now  
post #5 of 10 (permalink) Old 12-27-2018, 07:49 AM
Senior Member
 
Join Date: Apr 2018
Location: Southern MD
Posts: 359
Garage
Quote:
Originally Posted by charlesH View Post
similar happened to me first time I backed down the driveway and put it in drive...nothing, no acceleration.

Turns out i hadn't actually started the car. Gravity did the back down but wouldn't push me up the street.
Same for me. If you are too quick to take your foot off the brake after hitting the start button you can get in a situation where the car is "off" but you can still shift the transmission out of Park. In this case it's in neutral regardless of gear selection (more likely the clutch is disengaged) and the car will just roll. Very odd behavior.

Jim
Southern Maryland / Washington DC
2018 Snow White Pearl EX Premium PHEV
jmurphEV is online now  
post #6 of 10 (permalink) Old 12-27-2018, 08:31 PM
Senior Member
 
Join Date: Mar 2017
Location: SW Ohio
Posts: 1,887
I've done exactly that a couple of times in the first month of ownership.

2018 Kia LX HEV Metal Stream with Advanced Tech
yticolev is online now  
post #7 of 10 (permalink) Old 12-27-2018, 09:50 PM
Super Moderator
 
Join Date: Sep 2018
Posts: 422
Still do it and I am in month 3. It seems to be rather sensative to the reboot process of hitting that start button. I even had to one time decide to complain like mad when I shut it off. The car was off but all sorts of bells and chimes where going off. I just hit the start and then stop again and it shut up.

2018 Niro EX - Ocean Blue
GTA - Canada.
Roadkill401 is online now  
post #8 of 10 (permalink) Old 12-27-2018, 10:43 PM
Senior Member
 
Join Date: Sep 2018
Location: California
Posts: 249
Garage
Happens to me occasionally too. Pretty sure it happens when I do things too quickly. Probably pressing start and then immediately letting off the brake. I'd say it happens about once a month, I expect it'll stop when I develop better habits.

2018 PHEV
cockedandglocked is offline  
post #9 of 10 (permalink) Old 12-30-2018, 11:53 PM
Senior Member
 
Join Date: Mar 2018
Posts: 144
Garage
Quote:
Originally Posted by jmurphEV View Post
Same for me. If you are too quick to take your foot off the brake after hitting the start button you can get in a situation where the car is "off" but you can still shift the transmission out of Park. In this case it's in neutral regardless of gear selection (more likely the clutch is disengaged) and the car will just roll. Very odd behavior.
Been there, done that. I'm learning to wait for it to fully boot up before shifting or both me and it become confused.
brandent is offline  
post #10 of 10 (permalink) Old 12-31-2018, 11:34 PM
Senior Member
 
Join Date: Mar 2017
Location: SW Ohio
Posts: 1,887
As soon as you hear music instead of chimes, the car is good to go. But I still attempt to drive off too soon on occasion, my brain just tunes out and thinks that chimes are music.

2018 Kia LX HEV Metal Stream with Advanced Tech
yticolev is online now  
Reply

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Cold weather Cranium79 Kia Niro General Discussion 41 02-21-2019 04:43 PM
Remote Start eddie Kia Niro General Discussion 17 01-23-2019 07:46 PM
Downshifts with Cold start TeleRisk18 2018+ Kia Niro EV General Discussion 14 12-25-2018 10:19 AM
Kia Niro and cold weather Roadkill401 2018+ Kia Niro EV General Discussion 2 12-23-2018 10:12 AM
Strange noice when driving on cold EV and when releasing gas pedal CaMeL Kia Niro Issues, Problems And Complaints 3 01-07-2018 10:09 AM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome