Kia Niro Forum banner
  • Welcome to the Kia Niro forum! We discuss all models of the Niro, including the Hybrid, PHEV and EV versions. We are glad you stopped by. Feel free to browse the various topics, along with out FAQs. To enable posting, you need to register for a user account. There is no cost for this. Just click in the upper right corner where it says Login/Join. We look forward to your continued parcipitation.

Sprawdź system hybrydowy HEV + Wyłącz silnik! Ostrzeżenie

11K views 10 replies 9 participants last post by  Kia problem  
#1 ·
2019 HEV 40 000 mil, zaraz po wymianie oleju (0W-20, pełny syntetyk, tak jak poprzednie 2 razy), i ten alarm pojawia się od razu po uruchomieniu. Spróbowałem przejechać się dookoła bloku, żeby zobaczyć, czy zniknie, i wtedy pojawiło się ostrzeżenie "Wyłącz silnik!", a jazda była nierówna. Nie ma żadnych kodów OBDII, a z tego, co rozumiem z tego forum, może to być jedna z tysiąca przyczyn, z których żadnej nie mogę prześledzić bez technika Kia. Świeci się kontrolka silnika ORAZ ostrzeżenie HEV. Jakieś pomysły, zanim zaplanuję tydzień lub dłużej bez pojazdu?

#2 ·
2019 HEV 40 tysięcy mil, zaraz po wymianie oleju (0W-20, pełny syntetyk, tak jak poprzednie 2 razy), a ten alarm wyskakuje zaraz po uruchomieniu. Spróbowałem przejechać się dookoła bloku, żeby zobaczyć, czy może zniknie, i wtedy pojawiło się ostrzeżenie "Wyłączyć silnik!", a jazda była trudna. Nie ma żadnych kodów OBDII, i z tego, co rozumiem z tego forum, może to być jedna z tysiąca przyczyn, z których żadnej nie mogę prześledzić bez technika Kia. Świeci się kontrolka silnika ORAZ ostrzeżenie HEV. Jakieś pomysły, zanim zaplanuję tydzień lub więcej bez pojazdu?
Co się okazało? Stoję w obliczu tego samego problemu...

#3 ·
Przykro mi, że to się u ciebie działo. Mam bardzo podobny problem z moim HEV z 2017 roku. Bezpiecznik wysokiego napięcia został wymieniony, ale problem nadal występuje. Zasadniczo pojawia się to samo ostrzeżenie, a następnie wyłącza się system HEV podczas gdy samochód się porusza i ma to paskudne, nierówne obroty biegu jałowego. Nie znalazłem jeszcze rozwiązania poza wymazaniem kodów, ale jestem pewien, że to większy problem. Czy znalazłeś rozwiązanie dla swojego problemu?

#4 ·
Mój Niro Hybrid z 2019 roku trafił do serwisu 27.02.24 w związku z akcją serwisową. Następnego dnia, uwięziony w korku na wzniesieniu, zapaliły się kontrolki ostrzegawcze systemu hybrydowego. Zabrałem go do serwisu i wciąż nie wiedzą, co jest nie tak. Wcześniej miałem problemy podczas wjeżdżania na stromą górę w drodze do SF. Nigdy nie byli w stanie rozwiązać tego problemu, ponieważ nie mogli go powtórzyć. Wszelkie opinie będą mile widziane.

#5 ·
To samo przydarzyło mi się, gdy jechałem z South Jersey do Manhattanu. Kontrolki HEV i SILNIK zapaliły się pod koniec NJ Turnpike, potem samochód dławił się przez tunel Lincolna (dzięki Bogu nie umarł W tunelu) i całkowicie padł tuż przed naszym hotelem. Został odholowany do warsztatu w Midtown, który nie mógł zdiagnozować problemu, a następnie ponownie odholowany do dealera Kia w Jamaica, Queens, który również nie był w stanie zdiagnozować problemu ("przeprowadziliśmy każdy możliwy test i nie możemy nic więcej zrobić."). Dostałem ten sam desperacki wysiłek wymiany jakiegoś bezpiecznika wysokiego napięcia i obietnice, że wszystko zostanie pokryte przez akcję serwisową HCA (wydałem już ponad 700 dolarów zeszłego lata na naprawę INNEGO problemu HCA (ile wadliwych HCA ma ten samochód?!)), oraz gwarancję na układ napędowy (to 2017 z przebiegiem około 34 000 mil i teraz, miesiąc później, WCIĄŻ nie mam mojego samochodu (zapłaciłem za wynajem, żeby wrócić z Nowego Jorku) i różne warsztaty próbują wystawić mi rachunek na prawie tysiąc dolarów, a obsługa klienta Kia (nie zaczynajcie ze MNĄ) czekała 3 tygodnie, żeby w ogóle rozpocząć proces przeglądu, który zaprowadził mnie z powrotem do punktu wyjścia. Powiedziałem im, że nie chcę tego cytrynowego samochodu z powrotem, ponieważ już dwa razy próbował mnie zabić i wyraźnie nie jest bezpieczny, żeby po prostu odesłali mi całą zawartość i wsadzili ją w najmniejszy otwór, i dali mi nowy samochód, albo pozwolę im się pozwać za naruszenie dorozumianej gwarancji przydatności do zamieszkania, ale oni po prostu wysłali mi e-mail z prośbą -- PONOWNIE -- o dowód własności i wszystkie zapisy serwisowe, paragony i inne bzdury, które są dla nich dostępne online, aby mogli "rozpocząć proces przeglądu" mojego roszczenia ... które otworzyłem w Walentynki. Chciałem tylko zobaczyć, ilu innych właścicieli Kia ma ten sam problem. Wygląda na to, że nie jestem sam. Pozew zbiorowy, ktoś? Zamieść swoje przemyślenia poniżej.

#6 ·
Dzięki innym osobom, które tu zamieściły posty, mnie też się to przydarzyło.
Hybryda się wyłączyła, zapaliła się kontrolka MAL.

W dniu 12 kwietnia 2024 r. jechaliśmy na północ naszym Kia Niro PHEV z 2019 r. na weekendowy wypad z wiejskiej drogi gruntowej, więc nie chcieliśmy, aby samochód był zawodny.
Po uruchomieniu włączyłem tryb HEV, aby zachować EV na wolniejszych drogach wiejskich i przejechałem około 70 mil na północ.
Zrobiliśmy krótką przerwę nad jeziorem na północ od Ukiah.
Następnie, podczas jazdy z Ukiah na północ drogą nr 101 w górę „Willits Grade” z robotami drogowymi, konsola wskazała MAL, a silnik systemu hybrydowego wyłączył się. System EV działał dalej, chociaż wydawało się, że ma zmniejszoną moc.

Droga była podzieloną autostradą, w górę zbocza góry, jednopasmowa ze stożkami drogowymi wyznaczającymi jeden pas na dwupasmowej drodze, z robotami drogowymi w przeciwnym kierunku.

Zjechałem bezpiecznie przez kilka stożków drogowych na pobocze i po zatrzymaniu wyłączyłem wszystko, jakby miałem opuścić pojazd.

Po minucie włączyłem zapłon i bezpiecznie przejechałem przez stożki i przyspieszyłem do 60 mil na godzinę. Ponownie zapaliła się kontrolka MAL. Poprosiłem pasażera, aby zrobił zdjęcie MAL, pokazujące prędkość 60 mil na godzinę i 20 mil na zasięgu EV.

Image

Na zasilaniu EV znalazłem bezpieczne miejsce na poboczu, aby zatrzymać się po raz drugi. Po minucie z wyłączonym wszystkim, włączyłem i zacząłem ponownie jechać pod górę na północ.

MAL zdarzyło się po raz trzeci, a potem zobaczyłem większy pobocze po stronie wzgórza i wjechałem przez stożki drogowe i się zatrzymałem. Na EV zostało około 11 mil.

Sygnał komórkowy był dobry, byliśmy mniej więcej w połowie drogi między miastami Ukiah i Willits i dzwoniliśmy i próbowaliśmy dowiedzieć się, co powinniśmy zrobić. Jedyną radą od serwisu pomocy drogowej Kia było holowanie do najbliższego dealera Kia – 80 mil na południe w Santa Rosa, co kosztowałoby około 880 dolarów.

Po około 15 minutach rozważania, co zrobić, i prawdopodobnie silnik był wyłączony przez ponad godzinę, zdecydowaliśmy się sprawdzić, czy możemy spróbować ponownie, jechać pod górę, znaleźć miejsce do zawracania, a następnie sprawdzić, czy możemy wrócić do Ukiah Enterprise Rent a car.

Krótko po tym znaleźliśmy koniec podzielonej autostrady i mogliśmy zawrócić i zjechać w dół do Ukiah Enterprise. System hybrydowy pozostał włączony.
Wypożyczyliśmy inny samochód na weekend.
Na koniec odebraliśmy nasz samochód i odjechaliśmy nim z powrotem do dealera bez żadnych dalszych problemów.

Diagnoza dealera brzmiała: „Stwierdzono, że O/2 w dół jest leniwy i nie reaguje. Wymień czujnik O/2 w dół”

Samochód ma przejechane mniej niż 27 000 mil i jest objęty 10-letnią gwarancją hybrydową. Nadal ubiegamy się o zwrot kosztów za wynajem samochodu.

#7 ·
Nie wstrzymuj oddechu, czekając na zwrot pieniędzy za wypożyczony samochód. Odmówią ci. Odmawiają wszystkiego. Musisz być wytrwały - jak w pracy na pełny etat - a następnie grozić procesem sądowym - aby zmusić ich do zrobienia choćby minimum. I poświęcisz ogromną część swojego życia tylko po to, by otrzymać to minimum. Buenos suertes, amigo!

#8 ·
Mam ten sam problem, kupiłem go używanego w maju tego roku i jak wszyscy wyjaśniliście, historia Yalka jest też moja. Jechałem, potem poczułem się dziwnie i zjechałem na pobocze, a tam napisano: wyłącz silnik. Czy ktoś to naprawił i czy naprawa się utrzymała? Jestem na rencie i nie stać mnie na to, bo spłacam ratę za samochód! Wiedziałem, że powinienem zostać przy Toyocie. Czy to może mieć coś wspólnego z silnikiem? Dajcie znać, dzięki, POMOCY

#11 ·
Zajmuję się produkcją i dealerem Kia w związku z tym samym problemem. Miałem wypadek z powodu problemu z wyłączeniem silnika. Dealer powiedział, że to wpływ zewnętrzny, a następnie producent odrzucił gwarancję. Zamierzam zapłacić duży rachunek za wypadek.