Dzięki innym osobom, które tu zamieściły posty, mnie też się to przydarzyło.
Hybryda się wyłączyła, zapaliła się kontrolka MAL.
W dniu 12 kwietnia 2024 r. jechaliśmy na północ naszym Kia Niro PHEV z 2019 r. na weekendowy wypad z wiejskiej drogi gruntowej, więc nie chcieliśmy, aby samochód był zawodny.
Po uruchomieniu włączyłem tryb HEV, aby zachować EV na wolniejszych drogach wiejskich i przejechałem około 70 mil na północ.
Zrobiliśmy krótką przerwę nad jeziorem na północ od Ukiah.
Następnie, podczas jazdy z Ukiah na północ drogą nr 101 w górę „Willits Grade” z robotami drogowymi, konsola wskazała MAL, a silnik systemu hybrydowego wyłączył się. System EV działał dalej, chociaż wydawało się, że ma zmniejszoną moc.
Droga była podzieloną autostradą, w górę zbocza góry, jednopasmowa ze stożkami drogowymi wyznaczającymi jeden pas na dwupasmowej drodze, z robotami drogowymi w przeciwnym kierunku.
Zjechałem bezpiecznie przez kilka stożków drogowych na pobocze i po zatrzymaniu wyłączyłem wszystko, jakby miałem opuścić pojazd.
Po minucie włączyłem zapłon i bezpiecznie przejechałem przez stożki i przyspieszyłem do 60 mil na godzinę. Ponownie zapaliła się kontrolka MAL. Poprosiłem pasażera, aby zrobił zdjęcie MAL, pokazujące prędkość 60 mil na godzinę i 20 mil na zasięgu EV.
Na zasilaniu EV znalazłem bezpieczne miejsce na poboczu, aby zatrzymać się po raz drugi. Po minucie z wyłączonym wszystkim, włączyłem i zacząłem ponownie jechać pod górę na północ.
MAL zdarzyło się po raz trzeci, a potem zobaczyłem większy pobocze po stronie wzgórza i wjechałem przez stożki drogowe i się zatrzymałem. Na EV zostało około 11 mil.
Sygnał komórkowy był dobry, byliśmy mniej więcej w połowie drogi między miastami Ukiah i Willits i dzwoniliśmy i próbowaliśmy dowiedzieć się, co powinniśmy zrobić. Jedyną radą od serwisu pomocy drogowej Kia było holowanie do najbliższego dealera Kia – 80 mil na południe w Santa Rosa, co kosztowałoby około 880 dolarów.
Po około 15 minutach rozważania, co zrobić, i prawdopodobnie silnik był wyłączony przez ponad godzinę, zdecydowaliśmy się sprawdzić, czy możemy spróbować ponownie, jechać pod górę, znaleźć miejsce do zawracania, a następnie sprawdzić, czy możemy wrócić do Ukiah Enterprise Rent a car.
Krótko po tym znaleźliśmy koniec podzielonej autostrady i mogliśmy zawrócić i zjechać w dół do Ukiah Enterprise. System hybrydowy pozostał włączony.
Wypożyczyliśmy inny samochód na weekend.
Na koniec odebraliśmy nasz samochód i odjechaliśmy nim z powrotem do dealera bez żadnych dalszych problemów.
Diagnoza dealera brzmiała: „Stwierdzono, że O/2 w dół jest leniwy i nie reaguje. Wymień czujnik O/2 w dół”
Samochód ma przejechane mniej niż 27 000 mil i jest objęty 10-letnią gwarancją hybrydową. Nadal ubiegamy się o zwrot kosztów za wynajem samochodu.