Kia Niro Forum banner
  • Welcome to the Kia Niro forum! We discuss all models of the Niro, including the Hybrid, PHEV and EV versions. We are glad you stopped by. Feel free to browse the various topics, along with out FAQs. To enable posting, you need to register for a user account. There is no cost for this. Just click in the upper right corner where it says Login/Join. We look forward to your continued parcipitation.

Sprawdź system hybrydowy - wyłącz silnik

1 reading
9.7K views 27 replies 7 participants last post by  FlNiro  
#1 · (Edited)
Cześć wszystkim, Kia Niro z 2018 roku z przebiegiem 90 000 mil. Przez ostatnie kilka lat nie miałem z nim żadnych problemów.
Jechałem dzisiaj i losowo otrzymałem to ostrzeżenie, aby „wyłączyć silnik i sprawdzić układ hybrydowy”. Nie byłem w pobliżu domu i nie w bezpiecznym miejscu, więc postanowiłem jechać dalej.
Próbowałem jechać do domu i zauważyłem, że poziom naładowania akumulatora spada szybciej niż zwykle… migał również wskaźnik gotowości hybrydowej. Następnie, podczas jazdy, poziom naładowania akumulatora spadł do 1 niebieskiego paska! A samochód zaczął się czuć trochę słabo, więc zjechałem na pobocze i zaparkowałem w bezpiecznym miejscu. Jeśli tu poczekam, czy naładuje się trochę podczas postoju? Czy zrobiłem jakąś szkodę, kontynuując jazdę? Czy to bardzo źle, że doprowadziłem poziom naładowania akumulatora do 1 niebieskiego paska? Żałuję, że jechałem dalej, ale to była zła okolica.
Co mam zrobić, jeśli nie dojechałem do domu… czy polecasz odholowanie go do dealera teraz, jest 23:00, czy spróbować uruchomić go ponownie za kilka minut, aby zobaczyć, czy mogę go przesunąć… Nie chcę marnować ostatniej resztki baterii, która może być przydatna do holowania lub dealera. Jestem około 1,5 mili od domu.
Dołączone zdjęcia przedstawiają moment, w którym po raz pierwszy pojawiły się komunikaty o błędach.

#3 ·
Zakładam, że wyłączyłeś silnik, kiedy się zatrzymałeś. Włącz go i jedź do domu; 1,5 mili niewiele zmieni. Wygląda na to, że samochód miał mniej mocy, ponieważ akumulator już nie pomagał, więc jechałeś tylko na silniku spalinowym.
Dzięki. Zostawiłem go na parkingu tej firmy. Przestraszyłem się, myśląc, że zatrzyma się na środku drogi z 0% baterii. Mam nadzieję, że go nie odholowali. Zamierzam to sprawdzić i zobaczyć, czy mogę go odholować do dealera, ponieważ jest 10 mil dalej

#5 · (Edited)
Proszę informować nas na bieżąco o tym, jak to się rozwija.
Zholowany do dealera i zakończyli diagnostykę po godzinie, mówiąc, że "miałem kod w systemie dla ecm" i potrzebuję wymiany ecm za łącznie 1500 $. Czy to brzmi poprawnie? Nie jestem ekspertem od samochodów, ale zszokowany, że ecm wymaga wymiany i była przyczyną tego problemu. Poprosiłem dealera o przesłanie mi więcej szczegółów.

Jak częsta jest wymiana ecm? Na subreddicie mechanika ktoś powiedział, że rzadko zdarza się, aby to wymagało wymiany. Czy polecasz uzyskanie drugiej opinii? Już odholowałem swój samochód od dealera, który chciał mi naliczyć 400 $ za diagnostykę, która miała zająć tydzień. Powiedziałem nie, odholowałem go do innego dealera, który naliczył 200 $ i wykonał to w godzinę. Rozważam odholowanie do jeszcze jednego, ale to robi się trochę drogie, ale może być tego warte.

Na marginesie: mój samochód niedawno, 3 miesiące temu, brał udział w kolizji, ktoś uderzył mnie z tyłu z prędkością 25-30 mil na godzinę. Odebrałem go 3 tygodnie temu z centrum powypadkowego. Czy możliwe jest, że coś odłączyło się po tej kolizji, powodując ten problem? Poszedłem dzisiaj z powrotem do centrum powypadkowego i powiedzieli, że jeśli mechanik uważa, że ​​błąd został spowodowany przez kolizję, zadzwoń z powrotem do centrum powypadkowego, aby mogli dodać to do sprawy ubezpieczeniowej.

#8 ·
Coś takiego przydarzyło się mojemu KIA Optima Hybrid z 2005 roku (to był rok, w którym KIA przechodziła na modele nowsze niż te, które sprzedawali w Korei).
W każdym razie, zabrałem go do pierwszego dealera, wymienili model komputera, to nie pomogło, powiedzieli, że będę mógł nim pojechać do domu (około 75 mil) i że będzie tylko ciężko zmieniał biegi z 1 na 2, ale reszta czasu będzie dobrze... Pojechałem nim do domu, zabrałem go do dealera, od którego go kupiłem, wymienili skrzynię biegów i było dobrze... To oczywiście nie znaczy, że „to” jest tym, czym jest... ale bardziej, że to się zdarza...

#12 · (Edited)
Myślę, że coś się stało pod tylnym siedzeniem po kolizji. Może jakiś przewód się odłączył lub uszkodził system zarządzania akumulatorem. Zastanawiam się, czy nazywają ecm BSM. Ale pomyślałbyś, że powinni wiedzieć.
Albo coś wysadziło główny bezpiecznik.

wygląda to tak

Centrum powypadkowe zrobiło coś z tylnym siedzeniem, ponieważ pas bezpieczeństwa był odłączony, kiedy go odbierałem (pas bezpieczeństwa wisiał na śrubie), więc być może również tam coś robili? Pas bezpieczeństwa faktycznie wisiał z łączącą śrubą, która idzie do dołu, niepodłączoną.

#24 ·
Wydawałoby się, że ecm, który zawodzi przy 90 000 milach, powinien być objęty gwarancją KIA. Tak, wiem, że gwarancja na układ napędowy wygasa po około 5 latach/60 tys. mil dla osób niebędących pierwotnymi właścicielami. Strona 14 2018 KIA Niro Hybrid/PHEV instrukcji gwarancyjnej stwierdza: "Okres gwarancji na następujące elementy HYBRID SYSTEM jest ograniczony do 10 lat od daty pierwotnej sprzedaży detalicznej lub daty pierwszego użycia lub 100 000 mil, w zależności od tego, co nastąpi wcześniej... Zespół akumulatorów hybrydowych, rozrusznik i generator hybrydowy, jednostka sterująca mocą hybrydową, automatyczna skrzynia biegów i silnik trakcyjny, w tym obudowa, sprzęgło i wszystkie części wewnętrzne." Wydaje się nie mieć znaczenia, czy jest to pierwotny właściciel, czy kolejny właściciel - wykres na stronie 3 wydaje się to potwierdzać.

@Lightspeed6 Skontaktowałbym się z kierownikiem działu obsługi i omówił to, a także odzyskał 1500 $. Jeśli nie uzyskasz żadnych rezultatów, skontaktowałbym się z korporacją KIA.

W związku z tym jeden z moich potomków zadzwonił do mnie kilka lat temu i wspomniał, że jego hybryda Camry z 2009 roku miała podobny kod błędu na desce rozdzielczej, a silnik zatrzymał się na parkingu jego miejsca pracy - "sprawdź system hybrydowy". Udało mu się wepchnąć samochód na miejsce parkingowe i poszedł do pracy. W tamtym czasie wyszukiwanie w Internecie nie przyniosło żadnych znaczących wyników. Kiedy zadzwoniłem do niego później po pracy, powiedział, że wepchnął swój samochód na stację benzynową obok i wlał trochę benzyny do baku. Silnik uruchomił się i wszystko było dobrze - najwyraźniej opróżnił zbiornik, a silnik spalinowy przestał ładować akumulator hybrydowy, akumulator przestał dostarczać zasilanie do kół, gdy poziom naładowania spadł zbyt nisko. Na szczęście było to dość tanie rozwiązanie problemu.

#25 ·
Wygląda na to, że moduł ECM, który ulegnie awarii przy przebiegu 90 000 mil, powinien być objęty gwarancją KIA.
W instrukcji gwarancyjnej, do której podałeś link, jest napisane:
Engine Control Module (ECM) * 8/80 Wszystkie pojazdy

Zatem objęte gwarancją tylko do 80 tys. mil.

#27 ·
Tak, wymieniają ECM w sekcji gwarancji na emisję spalin, co wydaje się dziwnym miejscem. Ale technicznie kontroluje emisję spalin, ponieważ kontroluje działanie silnika. I prawdopodobnie jest również odpowiedzialny za kontrolę interfejsu hybrydowego/silnikowego, co wyjaśniałoby wygenerowany przez niego komunikat. Zgadzam się, że to niezbyt dokładny komunikat, ale wyobrażam sobie, że technik dealera podłączy swój sprzęt i otrzyma dokładniejszy komunikat.