Kia Niro Forum banner
  • Welcome to the Kia Niro forum! We discuss all models of the Niro, including the Hybrid, PHEV and EV versions. We are glad you stopped by. Feel free to browse the various topics, along with out FAQs. To enable posting, you need to register for a user account. There is no cost for this. Just click in the upper right corner where it says Login/Join. We look forward to your continued parcipitation.

Jak niezawodny jest hybrydowy Kia Niro z dużym przebiegiem (2017-2019)?

1.8K views 26 replies 11 participants last post by  ldycrml916  
#1 ·
Cześć wszystkim,

Planuję kupić używanego Kia Niro Hybrid (2017-2019) z przebiegiem około 120 000 do 150 000 km (około 75 000-93 000 mil).

Próbuję zrozumieć, ile kilometrów mogę realnie oczekiwać od niego bez ponoszenia poważnych, kosztownych napraw. Jaka jest typowa całkowita żywotność tych samochodów? Moim głównym celem jest uniknięcie nieoczekiwanych wysokich kosztów.

Wszelkie doświadczenia lub porady byłyby bardzo mile widziane!

#2 ·
Ponieważ Niro jest na rynku dopiero od około 7-8 lat, nie ma na ten temat żadnych długoterminowych danych. Mieliśmy tutaj kilku członków z ponad 200 000 milami i wciąż wszystko w porządku.

#3 ·
Ogólnie rzecz biorąc, hybrydy wytrzymują dłużej niż samochody wyłącznie z silnikiem spalinowym, ponieważ silnik jest znacznie mniej obciążony (chociaż zwykle są one osłabione i nie mają dużej mocy). Ci, którzy martwią się o kosztowną wymianę akumulatora, nie powinni się martwić. Istnieją oryginalne samochody Prius z pierwszego roku produkcji, które nadal działają bez wymiany akumulatora. Zazwyczaj akumulatory hybrydowe nie "zużywają się" z powodu bardzo konserwatywnego zarządzania akumulatorem, które utrzymuje je optymalnie naładowane dla długowieczności (w środku ich zakresu). Wydają się rzadkie w Niro HEV i w ich mechanicznym bliźniaku, Hyundaiu Ioniq.

#4 · (Edited)
Witajcie wszyscy,

Planuję kupić używanego Kia Niro Hybrid (2017-2019) z przebiegiem około 120 000 do 150 000 km (około 75 000-93 000 mil).

Próbuję zrozumieć, ile kilometrów mogę realistycznie oczekiwać od niego bez ponoszenia poważnych, kosztownych napraw. Jaka jest typowa całkowita żywotność tych samochodów? Moim głównym celem jest uniknięcie nieoczekiwanych wysokich kosztów.

Podobne pytanie zostało niedawno zadane na /r/KiaNiro/. Na Twoje pytanie dotyczące "typowego całkowitego okresu eksploatacji" nie można odpowiedzieć.

Czytałem raporty o Niro, które przejechały do 640 000 km z poważnymi problemami z konserwacją. Widziałem również zgłoszenia problemów zaraz po wyjeździe z salonu. Osobiście nie kupiłbym używanego samochodu (nie tylko Niro) bez "certyfikowanej" gwarancji dealera. Samochody stały się bardzo skomplikowane. Większość z nich jest znacznie bardziej niezawodna niż ich odpowiedniki w XX wieku, ale zawsze występują różnice.

Kupiłem nowego Niro HEV SX w styczniu 2023 roku. W tym tygodniu osiągnął 32 000 mil/51 500 km. Miał bardzo mało, zawsze drobnych problemów. Ogólnie rzecz biorąc, to najlepszy samochód, jaki kiedykolwiek posiadałem, ale kilku innych miało inne doświadczenia.

#7 ·
Myślę, że w USA 2017 był pierwszym rokiem, w którym Niro był dostępny. Wydaje mi się, że KIA rozpoczęła ich produkcję w 2016 roku, więc teoretycznie niektóre mogły zostać sprzedane w tym roku w Korei i być może w UE? Nie jestem pewien, jak UE lub Azja nazywają swoje roczniki modelowe. OP ma flagę z Holandii pod swoją nazwą użytkownika.

#10 ·
Nie wiem, co przyniesie przyszłość, ale jestem na przebiegu, który rozważasz i wszystko idzie dobrze, więc oczekuję, że będzie dobrze przynajmniej przez następne 50 000 km. Chociaż zależy to od tego, ile zapłacisz i do czego będziesz tego używać, nie zauważam różnicy w zachowaniu mojego samochodu między 2018 a 2025 rokiem. Więcej szczegółów poniżej:

Obecnie mam 154 666 km (96 105 mil) z 2018 Niro FE, mieszkam w NE. Przez pierwsze 3 lata nie jeździłem dużo (kolej podmiejska w dni powszednie, Niro w weekendy). Przez ostatnie 4 lata jeżdżę średnio 60 mil (96,6 km) dziennie i rzadko zdarza się dzień tygodnia lub weekend, kiedy nie jeżdżę. Nadal osiągam 60 mpg latem i 45 zimą (odpowiednio 3,92 i 5,3 l/100 km).

Oprócz regularnych wizyt serwisowych co 7500 mil, wszystkie wykonywane u dealera, u którego kupiłem samochód, ponieważ są świetni, wymieniłem hamulce raz w 4 roku z powodu rdzy, ponieważ samochód nie jeździł dużo. Na początku tego tygodnia, podczas przeglądu po 90 000 mil, powiedzieli, że hamulce wyglądają świetnie, gdy o to zapytałem. Właśnie założyłem drugi zestaw opon (Yoko Avid Ascend GT, zauważalnie lepsze prowadzenie niż OEM Michelin, ale myślę, że odnotowuję spadek o 5 mpg). Jeden z czujników TPMS uległ uszkodzeniu, więc założyli nowy ($45). Powiedzieli mi, że jedna ze śrub tylnego pochylenia/wyprzedzenia/zbieżności jest zablokowana, więc nie mogli jej ustawić na 0 stopni, ale jest ledwo przesunięta i nie powinno to mieć żadnego wpływu. Ale następnym razem, gdy będę potrzebował ustawienia zbieżności na wizycie po 120 000 mil, będą musieli wymienić obie (~$220 za sztukę). Ponieważ większość Amerykanów wymienia samochód po 100 000 mil, założyli, że zrobię to samo. Nie tak szybko...

Inne drobiazgi:
Moja 60-funtowa córka złamała klamkę w drzwiach pasażera, tylko na podstawie tego, jak ciągnęła za nią, żeby wsiąść, więc to naprawili. To znany problem stylistyczny z klamkami Kia/Hyunday.
Kilka lat temu uszkodziło się jedno ze świateł pozycyjnych z tyłu, więc wymieniłem oba, sam.
Szczegółowo czyszczę swój samochód 3-4 razy w roku. Chciałbym robić to o wiele częściej, ale nie mam czasu ani garażu. Na parkingu lakier mojego samochodu nadal wygląda lepiej niż w porównywalnym starym samochodzie, który przechodzi zabieg Scrubadub/mycie samochodu. Lakier Kia/Hydunday jest dość miękki, o średniej grubości, więc nie najlepszy, ale jak dotąd wygląda dobrze.
Tankuję tylko na stacjach z paliwem Top Tier.

Jedyne dwa razy, kiedy użyłem trybu sportowego, to wymuszenie kompresji podczas zjeżdżania z bardzo stromych wzgórz podczas wakacji. W przeciwnym razie, w trybie Eco, wciśnięcie pedału gazu pozwala mi bez problemu wjechać z bocznej ulicy na bulwar 50 mil/h z kierowcami z Bostonu w ruchu 65 mil/h.

#11 · (Edited)
Tylko 66 000 mil na moim Niro LX z 2018 roku. Nie chcąc zapeszać - ale muszę powtórzyć to, co powiedział SDeemer - to najlepszy samochód, jaki miałem w ciągu ponad 40 lat posiadania kilkunastu różnych samochodów. Tylko wymiana/naprawa: Nowe opony. Musiałem również dodać kilka łyżek płynu hamulcowego w zeszłym roku, ponieważ myślę, że upał w Arizonie 'odparował' trochę. :) To naprawiło problem z miękkim hamulcem. Jak mówią ludzie: YMMV. Powodzenia.

#12 ·
Cześć wszystkim,

Próbuję zrozumieć, ile kilometrów mogę się spodziewać, nie ponosząc poważnych, kosztownych napraw. Jaka jest typowa całkowita żywotność tych samochodów? Moim głównym celem jest uniknięcie nieoczekiwanych wysokich kosztów.

Wszelkie doświadczenia lub porady będą bardzo mile widziane!
Cześć -

Miałem 2018 i przejechałem nim 120 000 mil i oprócz hamulców, wymiany oleju i opon, nigdy nie miałem problemu. Niestety pomyślałem, że przy tak dużym przebiegu powinienem kupić coś nowszego, więc sprzedałem go mojemu siostrzeńcowi, który teraz nim jeździ. Zastąpiłem go CPO 2022 Niro. Ten sam samochód, tylko nowszy. Pięć tygodni po tym, jak go kupiłem, przegrzał się i umarł na poboczu drogi w środku niczego (mm 65 na Alligator Alley, jeśli znasz FL). To było 9 stycznia (7 miesięcy temu) i od tego czasu stoi u dealera Kia. Potrzebuje nowego silnika (uszczelka głowicy jest uszkodzona) i chociaż ma pozostałą część gwarancji fabrycznej ORAZ gwarancję Certified Pre-owned, chcą, ŻEBYM za to zapłacił!!!!!!
Jeździłem nim tylko 5 tygodni. Mam prawnika w pogotowiu, jeśli Kia nie zrobi tego, co należy!
Trudno polecić tę markę od czasu przedłużającego się koszmaru z tym samochodem.

#13 ·
Cześć wszystkim,

Próbuję zrozumieć, ile kilometrów mogę się po nim realistycznie spodziewać, nie ponosząc poważnych, kosztownych napraw. Jaka jest typowa całkowita żywotność tych samochodów? Moim głównym celem jest uniknięcie nieoczekiwanych wysokich kosztów.

Mamy dwa hybrydowe Kia Niro. Hybryda z 2017 roku ma obecnie około 175 000 mil, a Phev z 2019 roku ma około 85 000 mil. Oba działały bardzo dobrze, bez problemów. Zmieniałem olej co 8000 - 10000 mil, używając w pełni syntetycznego oleju. Oba miały do tej pory jedną wymianę oleju w skrzyni biegów DCT, używając płynu AMS lub Kia DCT.

#14 ·
Cześć wszystkim,

Próbuję zrozumieć, ile kilometrów mogę realnie oczekiwać, nie ponosząc poważnych, kosztownych napraw. Jaka jest typowa całkowita żywotność tych samochodów? Moim głównym celem jest uniknięcie nieoczekiwanych wysokich kosztów.

Wszelkie doświadczenia lub porady będą bardzo mile widziane!
Nie rób tego

#16 ·
Mój Kia Niro Hybrid FE z 2017 roku właśnie przekroczył dziś rano 222 000. Jedynym problemem, jaki miałem [przy 204 tys.] był wyciek płynu niezamarzającego/chłodzącego z wymiennika ciepła, który zleciłem mechanikowi naprawić obejściem za 175 $. Zainstalowałem również 20-calową listwę świetlną na przednim zderzaku [montaż dodatkowych świateł przeciwmgielnych byłby bardzo podobny]. Opublikowałem szczegółowy film na Youtube - mam nadzieję, że to pomoże innym --->

#18 ·
Posiadam Kia Niro z 2019 roku i jest ona teraz częścią pozwu zbiorowego z powodu awarii skrzyni biegów. Siłownik sprzęgła silnika wymaga albo wymiany płynu, albo całkowitej wymiany.
OK, awaria skrzyni biegów to źle. Przykro mi, że tego doświadczyłeś. Płyn w siłowniku sprzęgła powinien być wymieniany co 24 000 mil lub 24 miesiące, więc u Ciebie powinno to być już zrobione kilka razy. Czy to zostało zrobione?

#26 · (Edited)
Tak, dwa centra serwisowe Kia w rzeczywistym salonie i nic nie zostało wspomniane o siłowniku. Ponad 100 000 mil na nim teraz i mam ten pojazd od lutego 2024 roku i jestem pewien tylko konserwacji wykonywanej po zakupie. Mówią ci wszystko przy zakupie używanego samochodu, więc nie wiem, czy tak było
Czy pytałeś konkretnie dział serwisowy, czy inspekcja/wymiana bezpiecznika w ramach akcji serwisowej dotyczącej siłownika sprzęgła hydraulicznego została przeprowadzona w Twoim pojeździe? Gdyby zostało to zrobione przed zakupem Niro, nikt by o tym nie wspominał, gdybyś go oddał do serwisu. Zazwyczaj osoba przyjmująca zgłoszenie do serwisu przeprowadzi wyszukiwanie, aby sprawdzić, czy w Twoim pojeździe są jakieś otwarte akcje serwisowe, gdy oddajesz pojazd do serwisu. Akcja serwisowa/inspekcja siłownika sprzęgła hydraulicznego dotyczyła wszystkich Niro 1. generacji i zostałaby oznaczona w Twoim pojeździe, chyba że została już przeprowadzona.

Ugody w sprawach zbiorowych, jeśli do nich dochodzi, wypłacają odszkodowania tylko właścicielom, którzy ponieśli szkodę w wyniku danego problemu, a nie potencjalną szkodę. Obowiązkiem właścicieli jest zapewnienie wykonania prac w ramach akcji serwisowej po otrzymaniu powiadomienia od producenta samochodów.

Jeśli nie otrzymałeś powiadomienia o akcji serwisowej, prawdopodobieństwo, że problem został już rozwiązany w Twoim Niro, jest bardzo wysokie.

Problem ze zmianą biegów, który możesz odczuwać, jest zupełnie inny niż problem z siłownikiem sprzęgła hydraulicznego.

#27 ·
Mój pojazd został objęty akcją serwisową, a pozew dotyczy akcji serwisowej, w której Kia faktycznie nie naprawiła problemu, a Hyundai w ogóle jej nie wydał. Złożyłem wniosek do NHTSA i dołączyłem do pozwu. Akcja serwisowa związana z moim Niro nigdy nie rozwiązała problemu. Zewsząd słyszę, że muszę teraz odbudować skrzynię biegów. Ale mam dokumenty potwierdzające, że akcja serwisowa została przeprowadzona. Mój pojazd jest zdecydowanie wadliwy.