Nie wiem, co przyniesie przyszłość, ale jestem na przebiegu, który rozważasz i wszystko idzie dobrze, więc oczekuję, że będzie dobrze przynajmniej przez następne 50 000 km. Chociaż zależy to od tego, ile zapłacisz i do czego będziesz tego używać, nie zauważam różnicy w zachowaniu mojego samochodu między 2018 a 2025 rokiem. Więcej szczegółów poniżej:
Obecnie mam 154 666 km (96 105 mil) z 2018 Niro FE, mieszkam w NE. Przez pierwsze 3 lata nie jeździłem dużo (kolej podmiejska w dni powszednie, Niro w weekendy). Przez ostatnie 4 lata jeżdżę średnio 60 mil (96,6 km) dziennie i rzadko zdarza się dzień tygodnia lub weekend, kiedy nie jeżdżę. Nadal osiągam 60 mpg latem i 45 zimą (odpowiednio 3,92 i 5,3 l/100 km).
Oprócz regularnych wizyt serwisowych co 7500 mil, wszystkie wykonywane u dealera, u którego kupiłem samochód, ponieważ są świetni, wymieniłem hamulce raz w 4 roku z powodu rdzy, ponieważ samochód nie jeździł dużo. Na początku tego tygodnia, podczas przeglądu po 90 000 mil, powiedzieli, że hamulce wyglądają świetnie, gdy o to zapytałem. Właśnie założyłem drugi zestaw opon (Yoko Avid Ascend GT, zauważalnie lepsze prowadzenie niż OEM Michelin, ale myślę, że odnotowuję spadek o 5 mpg). Jeden z czujników TPMS uległ uszkodzeniu, więc założyli nowy ($45). Powiedzieli mi, że jedna ze śrub tylnego pochylenia/wyprzedzenia/zbieżności jest zablokowana, więc nie mogli jej ustawić na 0 stopni, ale jest ledwo przesunięta i nie powinno to mieć żadnego wpływu. Ale następnym razem, gdy będę potrzebował ustawienia zbieżności na wizycie po 120 000 mil, będą musieli wymienić obie (~$220 za sztukę). Ponieważ większość Amerykanów wymienia samochód po 100 000 mil, założyli, że zrobię to samo. Nie tak szybko...
Inne drobiazgi:
Moja 60-funtowa córka złamała klamkę w drzwiach pasażera, tylko na podstawie tego, jak ciągnęła za nią, żeby wsiąść, więc to naprawili. To znany problem stylistyczny z klamkami Kia/Hyunday.
Kilka lat temu uszkodziło się jedno ze świateł pozycyjnych z tyłu, więc wymieniłem oba, sam.
Szczegółowo czyszczę swój samochód 3-4 razy w roku. Chciałbym robić to o wiele częściej, ale nie mam czasu ani garażu. Na parkingu lakier mojego samochodu nadal wygląda lepiej niż w porównywalnym starym samochodzie, który przechodzi zabieg Scrubadub/mycie samochodu. Lakier Kia/Hydunday jest dość miękki, o średniej grubości, więc nie najlepszy, ale jak dotąd wygląda dobrze.
Tankuję tylko na stacjach z paliwem Top Tier.
Jedyne dwa razy, kiedy użyłem trybu sportowego, to wymuszenie kompresji podczas zjeżdżania z bardzo stromych wzgórz podczas wakacji. W przeciwnym razie, w trybie Eco, wciśnięcie pedału gazu pozwala mi bez problemu wjechać z bocznej ulicy na bulwar 50 mil/h z kierowcami z Bostonu w ruchu 65 mil/h.