Kia Niro Forum banner
1 - 20 of 27 Posts

·
Registered
Joined
·
41 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Hi,


For a few weeks I have heard quite a loud sound of starting the car on a hot engine. I also hear this when I turn off the internal combustion engine and switch to electric mode. It is quite a short sound (squeak).
This sound does not occur when the engine is cold after a long standstill.

Is it an inverter?
I did not hear it before, even if it was hot.


Thanks for help.
 

·
Registered
Joined
·
3,610 Posts
The car ICE should not start when turning on with a hot engine. Try recording the noise you are hearing and post it. You have PHEV? Always a possibility the clutch is squeaking when you disengage the ICE. Otherwise my best guess is a squeak from the hamster wheel or hamsters inside your engine.
 

·
Registered
Joined
·
3,610 Posts
The engine is the ICE (internal combustion engine). The EV part is the motor. The Start button powers up the car, but doesn't necessarily fire up the ICE. ICE or engine, motor, and Start are terms that need some consistency of use to have conversations without misunderstanding. No way to turn on the engine manually without depressing the accelerator.

A number of relays fire when pressing start but the loudest ones I hear (especially when I took the rear seats out) are located by the traction battery. There is a relay box in the engine compartment I also hear sounds from on initial Start. Most vehicles with fuel injectors fire up the fuel pump, which sounds like something whizzing for 1 to 2 seconds until desired pressure is reached. I hear a similar noise just opening the car door without the Start engaged which is bizarre. But easy to hear in my garage.
 

·
Registered
Joined
·
41 Posts
Discussion Starter · #12 ·
You can hear it when the car is hot during start-up and when the combustion engine is switched off and electrically connected (while driving).
It is the same noise as posted earlier with sound record.
I do not hear that when engine is cold.
 

·
Registered
Joined
·
19 Posts
The following is only a conjecture but something to check: I assume the electric radiator fan only comes on when the engine is hot. Try inspecting the fan area with a flashlight to see if foreign material has made its way into the fan motion area.
 

·
Registered
Joined
·
5 Posts
CaMel - did you ever figure out what was causing the sound? I have a relatively new 2017 Niro (less than 3000k miles) and that sound has just started every time I start the car...would love some advice before I call the dealer, especially I get the same message you
got, that everything is ok.
 

·
Registered
Joined
·
5 Posts
@scoutyyy do you hear exactly the same sound as below (from the begin to the end)?
The problem is with the last sound in the recording.

https://drive.google.com/file/d/1FEW_BvdnXECz2GJ-joSQ6i1mY9gNQcxE/view


What more I hear that sound also while driving when ICE is turned off and EV is truned on.
Yes @CaMeL, that is the exact same sound I hear when starting the car. Just noticed it 2 days ago. Bought the 2017 Touring, used from the dealer (in So Cal) but it had never even been registered as it was their loaner car. Only had it a month, not very happy with this discovery. Going to call dealer this AM. Thus far, I don't think the sound occurs while driving. Did Kia take a look at your Niro?
 

·
Registered
Joined
·
41 Posts
Discussion Starter · #17 · (Edited)
@scoutyyy, yes I was at the KIA service but they claim that sound is normal but for me it was not from the beginning and appeared after winter. I think that problem is with cooler fan, mainly with engine of the cooler fan. Unfortunately this is just my guess and I want to discuss about that with other KIA service. For me it sounds like something is rusty.
If you have any more information from you side please write about your experience with that problem.


P.S. I do not hear that sound when engine is cold after long night break. And what about your feeling?
 

·
Registered
Joined
·
5 Posts
So it is the Clutch actuator. Not the seal, the whole lever. Kia told service guy not to let car on road. They don't have the part, have to order and don't know when it will come in or how long it will take. They had no loaner cars so they rented me a CHEVY IMPALA (!) as a suitable replacement for my Touring Hybrid. In what world....???

I am so unhappy and disappointed. This car was sold straight from dealer, only 700 miles, I've had it less than a month and now this. Terrible treatment by KIA. My other car is a Lexus and every time I brought it in there was comparable loaner Lexus car waiting, with a timeframe for the repair.

Hope this helps someone who might be on the fence with purchasing a KIA....
 

·
Registered
Joined
·
473 Posts
So it is the Clutch actuator. Not the seal, the whole lever. Kia told service guy not to let car on road. They don't have the part, have to order and don't know when it will come in or how long it will take. They had no loaner cars so they rented me a CHEVY IMPALA (!) as a suitable replacement for my Touring Hybrid. In what world....???

I am so unhappy and disappointed. This car was sold straight from dealer, only 700 miles, I've had it less than a month and now this. Terrible treatment by KIA. My other car is a Lexus and every time I brought it in there was comparable loaner Lexus car waiting, with a timeframe for the repair.

Hope this helps someone who might be on the fence with purchasing a KIA....
What did you pay for your Lexus? Double the Niro?
 
1 - 20 of 27 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top