Kia Niro Forum banner
  • Welcome to the Kia Niro forum! We discuss all models of the Niro, including the Hybrid, PHEV and EV versions. We are glad you stopped by. Feel free to browse the various topics, along with out FAQs. To enable posting, you need to register for a user account. There is no cost for this. Just click in the upper right corner where it says Login/Join. We look forward to your continued parcipitation.

Wymiana akumulatora 12 V, PHEV

59K views 39 replies 14 participants last post by  Techy  
#1 ·
Wygląda na to, że ostatnio wiele postów dotyczy akumulatora 12 V w PHEV. Mój PHEV jest z 2019 roku, kupiony we wrześniu 2019 roku i nie mam żadnych problemów z rozładowanym akumulatorem ani niczym podobnym.

Ale cała ta dyskusja nasuwa pytanie: Kiedy akumulator 12 V się rozładuje, czy są jakieś przemyślenia na temat zamontowania większego akumulatora (większego w AH, na pewno w rozmiarze)? Zrobiłem to w moich starych samochodach ICE, po prostu muszę uważać, żeby nie przekroczyć dostępnej przestrzeni pod maską.

Moja amatorska opinia na ten temat jest taka, że mózg Niro wykrywa tylko napięcie akumulatora, a nie markę, rozmiar, AH ani nic innego. Więc dopóki akumulator pasuje i jest przykręcony, powinien działać.

Przypuszczam, że przetwornica DC-DC jest ograniczona prądowo, więc ładowanie (lub konserwacja) akumulatora 12 V nie powinno stanowić problemu. Poza tym obwód BS+ może nigdy nie zostać wywołany (dopóki sam akumulator nie osiągnie końca swojej żywotności), a wtedy, jeśli spróbuje naładować 12 V, prawdopodobnie przekroczy limit czasu po 20 minutach i przestanie działać, bez żadnych szkód.

Może? Jakieś przemyślenia?

#2 ·
Wydaje się, że ostatnio wiele postów pyta o akumulator 12 V w PHEV. Mój PHEV jest z 2019 roku, kupiony we wrześniu 2019 roku i nie mam żadnych problemów z rozładowanym akumulatorem ani niczym podobnym.

Ale cała ta dyskusja nasuwa pytanie: Kiedy akumulator 12 V się rozładuje, czy są jakieś przemyślenia na temat zamontowania większego akumulatora (większego w AH, z pewnością w rozmiarze)? Zrobiłem to w moich starych samochodach ICE, po prostu muszę uważać, aby nie przekroczyć dostępnej przestrzeni pod maską.

Moja amatorska opinia na ten temat jest taka, że mózg Niro wykrywa tylko napięcie akumulatora, a nie markę, rozmiar, AH ani nic innego. Więc dopóki akumulator pasuje i jest przykręcony, powinien działać.

Podejrzewam, że przetwornica DC-DC jest ograniczona prądowo, więc ładowanie (lub konserwacja) akumulatora 12 V nie powinno stanowić problemu. Poza tym obwody BS+ mogą nigdy nie zostać wywołane (dopóki sam akumulator nie osiągnie końca swojej żywotności), a wtedy, jeśli spróbuje naładować 12 V, prawdopodobnie przekroczy limit czasu po 20 minutach i przestanie działać, bez szkody.

Może? Jakieś przemyślenia?
Akumulator znajduje się w tylnej prawej części bagażnika za tylnym kołem. Jest to stosunkowo mały akumulator i wątpię, czy jest miejsce na większy akumulator pod względem rozmiaru i prawdopodobnie AH jest również ograniczony.
Jeśli jednak coś znajdziesz, byłoby pomocne, gdybyś dał nam znać, jak to zadziałało - czy będzie to test długoterminowy?

#3 ·
Wszystko, czego potrzebujesz, to dobre napięcie, aby uruchomić wszystkie procesory. Mały rozmiar wynika z braku korzyści z większej pojemności baterii. Tylko dodatkowa waga. Cóż, może ktoś z ekstremalnym systemem dźwiękowym by skorzystał.

#4 ·
Wszystko, czego potrzebujesz, to dobre napięcie, aby uruchomić wszystkie procesory. Mały rozmiar wynika z tego, że nie ma korzyści z większej pojemności akumulatora. Tylko dodatkowa waga. Cóż, może ktoś z ekstremalnym systemem dźwiękowym by skorzystał.
To wszystko, to wszystko, co robi akumulator 12 V?
Podczas jazdy z klimatyzacją, podgrzewanymi siedzeniami/kierownicą... skąd bierze się prąd - 12 V czy akumulator trakcyjny, czy bezpośrednio z alternatora?
A co z parkowaniem z radiem i podgrzewanymi siedzeniami/kierownicą...

#5 ·
Nie jestem w 100% pewien, jak to działa w systemie hybrydowym, ale...

Wszystka elektronika w pojeździe, pomijając układ napędowy, taka jak radio, światła, moduły itp., jest zasilana przez alternator, ale za pośrednictwem akumulatora, który działa jako bufor.

Pomyśl o tym w ten sposób...
Alternator jest źródłem zasilania lub strumieniem, który napełnia akumulator jak jezioro. Następnie energia jest pobierana z akumulatora, a następnie uzupełniana przez alternator. W ten sposób elementy takie jak rozrusznik, które wymagają dużego prądu rozruchowego, mogą czerpać z akumulatora jak ze zbiornika, stąd analogia strumień/jezioro. W ten sposób alternator się nie przeciąża, jeśli to ma sens.

W systemie hybrydowym, takim jak Niro, powinno być tak samo, chyba że używasz akumulatora układu napędowego do uruchomienia pojazdu w nagłych wypadkach. W takim przypadku wierzę, że istnieje obwód krzyżowy.
W przeciwnym razie jest to dość standardowe.

O ile nie masz rozładowanego akumulatora z powodu poboru pasożytniczego (pobieranie prądu z akumulatora, gdy pojazd jest wyłączony). Lub masz niestandardowy system dźwiękowy z dużymi subwooferami. Powinieneś być w porządku ze standardowym akumulatorem. Należy pamiętać, że nowoczesne pojazdy obciążają akumulatory znacznie bardziej niż starsze. Obciążenie systemu 12 V jest znacznie większe ze wszystkimi dodatkowymi modułami i elektroniką.
To znacznie skraca żywotność akumulatorów. Powinieneś oczekiwać tylko 3 do 5 lat szczytowej wydajności z regularnego, złożonego akumulatora w dzisiejszych pojazdach.

#6 ·
Akumulator 12 V w moim Niro PHEV z 2018 roku ma 3,5 roku i do tej pory nie miał żadnych problemów. Czy czerwona migająca kontrolka na desce rozdzielczej jest zasilana przez akumulator 12 V? Czy gdyby czerwone światło przestało migać, byłaby to pierwsza wskazówka, że mój akumulator 12 V uległ awarii?

#7 ·
Akumulator 12 V w moim Niro PHEV z 2018 roku ma 3,5 roku i do tej pory nie miał żadnych problemów. Czy czerwone migające światło na desce rozdzielczej jest zasilane przez akumulator 12 V? Jeśli czerwone światło przestanie migać, czy to będzie moja pierwsza wskazówka, że odkryję, że mój akumulator 12 V umarł?
Zamierzam zaryzykować i powiedzieć, że twoje założenie jest poprawne. To jednak bardzo "małe zużycie" światła...

#16 ·
Mam Niro PHEV i wyjąłem akumulator, aby całkowicie naładować go za pomocą ładowarki BatteryMinder Smart Charger.
Ma konfigurację górnego słupka i takie samo rozmieszczenie jak akumulator Interstate.
Akumulator Interstate jest dostarczany z opcją rury odpowietrzającej.
Oryginalny akumulator Spark jest w rzeczywistości taki sam jak oryginalny akumulator Niro PHEV.
Spark jest nie tylko produkowany w Korei Południowej, ale także zaprojektowany w Korei Południowej dla Chevroleta.

Przedział akumulatora PHEV jest ciasny, więc gdybym miał kupić akumulator zamienny, wziąłbym dokładny wymiar tego akumulatora i wykonał model 3D z kartonu, tylko po to, aby potwierdzić, że będzie on kwadratowo siedział w przedziale akumulatora.

Twoje pytanie dotyczące rozstawu słupków akumulatora jest doskonałym pytaniem i często pomijanym przy wyborze akumulatora.

"Gdzie zaprojektowano Spark?"
Będąc produktem GM Korea Południowa, Spark został zaprojektowany w Korei Południowej.
Taewan Kim nadzorował ostatnie duże przedsięwzięcie projektowe dla modelu Spark w 2009 roku.

#21 ·
Zrobiłem wyszukiwanie online dla CMF45L-DIN, aby sprawdzić dostępność i koszt, po prostu jako informacja dla majsterkowiczów. Nic nie znalazłem! Gdzie można je dostać poza Stealership?

#23 ·
Zrobiłem wyszukiwanie online dla CMF45L-DIN, aby ustalić dostępność i koszt, po prostu jako informacja dla majsterkowiczów. Nic nie znalazłem! Gdzie można je dostać poza Stealership?
Z ciekawości zadzwoniłem dziś do naszego lokalnego działu części KIA i zapytałem o akumulator 12 V do naszego PHEV NIRO z 2019 roku. Zawsze byli dla mnie pomocni, kupuję u nich filtry oleju i filtry powietrza, gdy potrzebuję części. Są przyjaźni i uprzejmi i wydają się nie mieć nic przeciwko zadawaniu pytań i pomaganiu ludziom.

Specjalista ds. Serwisu Części KIA powiedział, że z przyjemnością dostarczą mi akumulator - nie mają go w magazynie - dostawa zajęłaby kilka dni do tygodnia, a cena wynosiła 157,48 $. Znajduję się w środkowych Stanach Zjednoczonych.

Wysłałem również e-mail do działu wsparcia Interstate Battery Company ze wszystkimi specyfikacjami akumulatora KIA NIRO PHEV i zapytałem, czy mogą polecić akumulator zastępczy dla CMF45L-DIN.
Zamieszczę ich odpowiedź, kiedy i jeśli odpowiedzą.

Uwaga: Przeszukalem już ich stronę i wybrałem kilka ich akumulatorów, które moim zdaniem będą działać, ale wszystkie były o 20 do 50 dolarów droższe niż cena all-inclusive 157,48 dolarów, którą podała mi KIA.

#22 ·
Sprawdziłem typowe źródła części samochodowych, zarówno lokalnie, jak i online. Nie widzę nikogo, kto miałby w ofercie akumulator zamienny do Niro. Myślę, że w przypadku wymiany jesteś zdany na dealera.

#25 · (Edited)
Chciałem wrócić do mojego postu #23. Interstate Battery nie pomogło z numerem części do ich akumulatora.

Poszedłem jednak do naszego sklepu Advanced Auto Part, aby sprawdzić akumulator, który mieli w magazynie. Jest to model DieHard H4 o wymiarach prawie identycznych jak nasz akumulator PHEV. Jego cena to 189,00 $ - około 30 $ powyżej ceny, jaką podał dealer KIA za ich akumulator, który musieliby zamówić.
Akumulator DieHard ma 3-letnią gwarancję.

Zastrzeżenie: nie kupiłem, ponieważ nie potrzebuję go i oczywiście nie próbowałem go zainstalować, tylko wizualnie go obejrzałem, aby potwierdzić pomiar i kompatybilność z systemem mocowania akumulatora w naszym pojeździe.

Byłem bardzo zadowolony, że znalazłem akumulator zastępczy lokalnie w naszym sklepie z częściami.

Oto link do akumulatora (obecnie mają wyprzedaż z 20 $ zniżki na produkty powyżej 100 $)

Link mówi, że jest w konserwacji, ale prowadzi bezpośrednio do akumulatora, uwaga: ma również otwory wentylacyjne po każdej stronie, aby podłączyć istniejący wąż wentylacyjny

Oczywiście oprogramowanie do montażu pojazdu nie pokazuje, czy pasuje do NIRO, ponieważ Niro PHEV nie jest wystarczająco popularny, aby był badany i wymieniany w wielu bazach danych dostawców.

#27 ·
Chciałem wrócić do mojego postu #23. Interstate Battery nie pomogło z numerem części do ich akumulatora.

Poszedłem jednak do naszego sklepu Advanced Auto Part, aby sprawdzić akumulator, który mieli w magazynie. Jest to model DieHard H4 o wymiarach prawie identycznych jak nasz akumulator PHEV. Jego cena to 189,00 $ - około 30 $ powyżej ceny, jaką podał dealer KIA za ich akumulator, który musieliby zamówić.

Zastrzeżenie: nie kupiłem go, ponieważ go nie potrzebuję i oczywiście nie próbowałem go zainstalować, tylko wizualnie go obejrzałem, aby potwierdzić pomiar i kompatybilność z systemem mocowania akumulatora w naszym pojeździe.

Byłem bardzo zadowolony, że znalazłem akumulator zamienny lokalnie w naszym sklepie z częściami.

Oto link do akumulatora (obecnie mają wyprzedaż 20 $ zniżki na produkty powyżej 100 $)

Link mówi, że jest niedostępny z powodu konserwacji, ale prowadzi bezpośrednio do akumulatora, uwaga: ma również porty wentylacyjne po każdej stronie, aby podłączyć istniejący wąż wentylacyjny

Oczywiście oprogramowanie do montażu w pojeździe nie pokazuje, czy pasuje do NIRO, ponieważ Niro PHEV nie jest wystarczająco popularny, aby można go było badać i umieszczać w wielu bazach danych dostawców.
Dlaczego ten akumulator i oryginał mają porty wentylacyjne po każdej stronie, ale tylko jedno połączenie węża wentylacyjnego?

Zastrzeżenie: nie kupiłem go, ponieważ go nie potrzebuję i oczywiście nie próbowałem go zainstalować, tylko wizualnie go obejrzałem, aby potwierdzić pomiar i kompatybilność z systemem mocowania akumulatora w naszym pojeździe.

Byłem bardzo zadowolony, że znalazłem akumulator zamienny lokalnie w naszym sklepie z częściami.

Oto link do akumulatora (obecnie mają wyprzedaż 20 $ zniżki na produkty powyżej 100 $)

Link mówi, że jest niedostępny z powodu konserwacji, ale prowadzi bezpośrednio do akumulatora, uwaga: ma również porty wentylacyjne po każdej stronie, aby podłączyć istniejący wąż wentylacyjny

Oczywiście oprogramowanie do montażu w pojeździe nie pokazuje, czy pasuje do NIRO, ponieważ Niro PHEV nie jest wystarczająco popularny, aby można go było badać i umieszczać w wielu bazach danych dostawców.
Dlaczego ten akumulator i oryginał mają porty wentylacyjne po każdej stronie, ale tylko jedno połączenie węża wentylacyjnego? Z pewnością nie polecam tego, ale wymieniłem mój 12-woltowy PHEV na część NAPA nr 4026R (100 $). uszczelniony akumulator, który podobno emituje mało gazu i ma porty wentylacyjne, które wymagają pewnej adaptacji ze względu na kształt. Akumulator mieści się w komorze, ale nie ma miejsca na zacisk mocujący na dole. NAPA ma również 6526R (około 120 $). Ten sam rozmiar, ale 18 miesięcy wymiany.

#31 · (Edited)
Jestem właścicielem NIRO PHEV.

Oto rzeczywiste zdjęcia akumulatora NIRO PHEV pokazujące akumulator w przestrzeni, w której musi się znaleźć, gdy jest zainstalowany, stronę akumulatora z portem wentylacyjnym i przeciwną, zaślepką akumulatora.

Aby zobaczyć różnicę po stronie akumulatora z portem i zaślepką, musisz być wystarczająco dociekliwy, aby skierować latarkę do odwróconej wtyczki portu męskiego, aby zobaczyć, że rzeczywiście zatyka odpowietrznik. Zarówno odwrócona wtyczka męska, jak i złącze portu mogą być przełączane z boku na bok, aby dostosować się do różnych zastosowań. Byłoby to powszechne w przypadku prawie każdego akumulatora z portem wentylacyjnym, jaki kiedykolwiek wyprodukowano. Jeśli odwrócony męski port wtykowy został otwarty, ktoś zepsuł instalację lub jest to wada produkcyjna.

Jeśli jeździsz z niezabezpieczonym akumulatorem - to nie jest dobra praktyka, może to mieć katastrofalne skutki w odpowiedniej sytuacji. Pomyśl o przewróceniu się pojazdu, wydobywaniu się gazu i iskrzeniu akumulatora wyrzuconego z miejsca montażu. Podczas instalacji akumulatora 12 V, który znajduje się we wnętrzu pojazdu, ważne jest, aby odpowiednio zabezpieczyć ten akumulator i odpowietrzyć gaz dwutlenku siarki, który akumulatory wytwarzają w pewnych sytuacjach.

Zdaję sobie sprawę, że ktoś nowy w samochodach i konserwacji miałby pytania i ograniczoną wiedzę na temat tego, co jest dopuszczalne, a co nie.

Jak AC Delco radzi sobie z odpowietrzaniem swoich akumulatorów / NIRO używa innego typu wtyczki odpowietrzającej, ale ta sama koncepcja.

Attachments

#32 ·
Dzięki za te informacje Johnxyz.
Ostatnio widziałem to wymiana akumulatora 12v 2019 PHEV wskazujące, że niedrogi akumulator zastępczy jest teraz dostępny w Auto Zone (prawdopodobnie również w innych miejscach).
Byłoby interesujące zobaczyć, co oferują do wentylacji - jeśli w ogóle.

#33 ·
Dzięki za zdjęcia, które pokazują podłączony i zablokowany odpowietrznik. Nowy akumulator z 2 odpowietrznikami zapewniłby wtyczkę do odpowietrznika, który nie jest wymagany.
Kiedy widzę 410 CCA, nie ma powodu, dla którego ten akumulator nie powinien być wystarczający dla Niro, ponieważ nie musi dostarczać prądu do uruchomienia ICE.
Problem tkwi w algorytmie ładowania, a Kia/Hyundai musi to naprawić lub przejść na litowy 12V, który jest obecnie w HEV.

#35 ·
EarthX produkuje litowe zamienniki małych akumulatorów kwasowo-ołowiowych. Pozwoliłem jednemu leżeć 4 miesiące bez utraty jakiegokolwiek ładunku, który mógłbym zmierzyć
Myślę, że akumulator Niro nie kwalifikowałby się jako "mały kwasowo-ołowiowy"???
Zgadzam się z tym, że może leżeć wiele miesięcy bez utraty ładunku, ale znowu, w Niro nastąpi pewna utrata z powodu elektroniki.

#36 · (Edited)
W naszym przypadku NIRO PHEV miał dwa przypadki, w których akumulator 12 V nie uruchamiał samochodu; 1. Myślę, że nie zamknąłem całkowicie pokrywy bagażnika, co rozładowało akumulator, 2. nie jeździliśmy NIRO przez 3 tygodnie podczas covid. W obu przypadkach wieszaliśmy kluczyki przy drzwiach garażowych w bliskim sąsiedztwie pojazdu. Teraz trzymamy piloty w kuchni w metalowym pudełku.

Mamy NIRO PHEV od 3 lat i zbliżamy się do 40 000 mil.

NIRO PHEV uruchomi Auxiliary Battery Saver 10 razy przy każdym incydencie, aby spróbować naładować akumulator 12 V. Następnie blokuje ten system, aby zapobiec nadmiernemu rozładowaniu akumulatora hybrydowego.

Myślę, że obu przypadkom można było zapobiec. Jako środek zaradczy w pojeździe mamy Battery Booster i ładujemy/kondycjonujemy akumulator NIRO PHEV co 6 miesięcy przez noc za pomocą BatteryMinder, a akumulator jest nadal podłączony w samochodzie. Dzięki tym dwóm środkom zaradczym akumulator 12 V działa doskonale i tak naprawdę nie stanowi problemu.

Zastanawiam się, ile osób, które zgłaszają powtarzające się problemy z NIRO EV i NIRO PHEV, nieświadomie zainstalowało w pojeździe dodatkowe elementy, które powodują problemy, np. kamery samochodowe, które są zawsze włączone lub włączają się po wykryciu ruchu, skanery OB, które stale raportują do smartfonów, urządzenia, które są podłączone i pozostają włączone po wyłączeniu pojazdu itp.

Ważnym punktem jest to, że Auxiliary Battery Saver System jest elementem do wyboru w menu rozwijanym użytkownika w samochodzie. Pole musi być zaznaczone, aby Auxiliary Battery Saver System działał, jeśli pole nie jest zaznaczone, funkcja Auxiliary Battery Saver jest wyłączona. Informacje znajdują się na stronie H35 instrukcji obsługi NIRO PHEV 2019

#39 ·
Przy dostępnej technologii uważam, że dla Kia/Hyundai byłoby niezwykle łatwo zaprogramować i zapewnić "inteligentne ładowanie podtrzymujące" akumulatora 12 V za każdym razem, gdy kabel ładujący jest podłączony... problem rozwiązany!!!
Zmierzyłem wzrost SOC 12 V, gdy samochód aktywnie ładuje akumulator HV i gdy jest włączony/jeździ. Tylko te dwa, i szybciej, gdy samochód jest włączony. Gdy ładowanie HV się zatrzyma, 12 V zaczyna się powoli rozładowywać, nawet gdy jest nadal podłączony. Nie próbowałem jeszcze dowiedzieć się, jak "inteligentne" to wszystko jest. :unsure:

#38 ·
Spędziłem trochę czasu na stronie Ford Escape i zauważyłem, że Ford HEV ma bardzo podobny problem z fabrycznymi akumulatorami 12 V, które padają w ciągu 2-3 lat. Zastanawiam się, czy to tylko tanie akumulatory OEM, czy niezamierzona "cecha konstrukcyjna" HEV i PHEV???