Kia Niro Forum banner
  • Welcome to the Kia Niro forum! We discuss all models of the Niro, including the Hybrid, PHEV and EV versions. We are glad you stopped by. Feel free to browse the various topics, along with out FAQs. To enable posting, you need to register for a user account. There is no cost for this. Just click in the upper right corner where it says Login/Join. We look forward to your continued parcipitation.

Statystyki dotyczące problemów z silnikami elektrycznymi

2K views 5 replies 2 participants last post by  KiwiME  
#1 · (Edited)
Pamiętam, że czytałem kilka wątków na temat hałasów silników elektrycznych, które doprowadziły do wymiany silnika. Silniki te miały numer 710 na etykiecie.

Po pewnym czasie pojawił się silnik 711-712. Byłbym ciekaw, czy wystąpiły jakieś podobne problemy z nowym silnikiem, tzn. czy na pewno rozwiązał lub znacznie zredukował problem.

#2 ·
Problem z 710 wydawał się dotyczyć wymaganego utrzymania zewnętrznego bieżni łożyska tylnego. Obracanie się bieżni w obudowie ostatecznie doprowadziło do uszkodzenia łożyska i stukania, które przypominało to, które częściej słychać w przypadku awarii reduktorów.

Jest film, który to ilustruje, który mogę wykopać w innym terminie, jeśli będzie potrzebny. Auto Repair Videos to kanał YouTube.

Wątpię, czy ktoś na pewno wie, czy to zostało naprawione, ale dowody anegdotyczne wydają się wskazywać, że tak było. Słyszałem tylko o jednym właścicielu Kona (ten sam silnik, ten sam problem), który musiał zapłacić za naprawy. Klasyczny Ioniq wydaje się podobnie dotknięty, pomimo mniejszego silnika. W wielu przypadkach właściciele nie mają już gwarancji i muszą płacić za naprawy.

Wersje Gen-2 modeli Kona (2024+) i Niro (2023+) są teraz smarowane olejem i nie cierpią z powodu tego problemu.

#4 ·
Wersje Gen-2 modeli Kona (2024+) i Niro (2023+) to zupełnie inne samochody; nie mają ze sobą nic wspólnego poza nazwą. Problemy z silnikiem dotyczą modeli gen-1, 2018-2022 (Niro) i 2018-2023 (Kona). Chciałbym zauważyć, że problemy są dość rzadkie i jeśli masz gwarancję, naprawdę nie ma się czym martwić.