Kia Niro Forum banner
  • Welcome to the Kia Niro forum! We discuss all models of the Niro, including the Hybrid, PHEV and EV versions. We are glad you stopped by. Feel free to browse the various topics, along with out FAQs. To enable posting, you need to register for a user account. There is no cost for this. Just click in the upper right corner where it says Login/Join. We look forward to your continued parcipitation.
101 - 120 of 182 Posts
Uwielbiam to, że naprawili domyślne zachowanie podczas przenoszenia! To doprowadzało mnie do szału. Będę musiał spróbować ponownie przeprowadzić aktualizację. Ostatnim razem mi się nie udało.
Widziałem, że miałeś problemy z uwierzytelnianiem. Nie jestem pewien, czy to to samo, ale u mnie pojawił się komunikat, że mapy nie przeszły uwierzytelniania przed zainstalowaniem aktualizacji. Zignorowałem to i uruchomiłem aktualizację, po czym wszystko działało dobrze.

Zainstalowałem tę najnowszą aktualizację. Teraz samochód korzysta z oryginalnej karty SD, ponieważ kupiłem inną do ostatniej aktualizacji. Naprawdę podoba mi się, że sterowanie radiem z kierownicy jest teraz spójne, chociaż aktualizacja ponownie posortowała moje ustawienia wstępne. To nic wielkiego, ale nie zdarzyło się to przy ostatniej aktualizacji.

Być może pamięć płata mi figle, ale nie przypominam sobie, żeby ekran nawigacji pokazywał takie błękitne niebo. Ogólnie widok nawigacji wygląda całkiem dobrze. Nadal nie rozumiem małych wskaźników, które pojawiają się na dole ekranu i pokazują opcje kierunkowe dla nadchodzącego skrzyżowania. Nie zawsze pokazuje następne, ponieważ widziałem, jak pomija jedno skrzyżowanie, aby pokazać następne. To coś, co wolałbym wyłączyć, ale nie znalazłem żadnego ustawienia dla tego.

Co dziwne, mój wyświetlacz procentowy baterii w menu PHEV nie jest taki sam. Od mojego domu do lokalnego sklepu spożywczego jest 1,9 mili w obie strony, z dobrym podjazdem z domu, aż do wyrównania, a następnie ten sam zjazd z powrotem. Zawsze używałem 3 mil zasięgu, aby odbyć tę podróż w obie strony, a wyświetlacz procentowy pokazywał od 90-92% (zazwyczaj 91), kiedy wracałem do domu. Odbyłem tę samą podróż dziś rano i chociaż wyświetlacz zasięgu był taki sam, wróciłem do domu pokazując 95%. Nigdy nie zbliżyłem się do odbycia podróży z tak dużą ilością pozostałego zasięgu, co jest szczególnie zaskakujące, ponieważ liczba zasięgu spadła z 23 do 22 mil zauważalnie wcześniej niż wcześniej. Zatem ta aktualizacja najwyraźniej zmodyfikowała obliczenia zasięgu i baterii PHEV. Zazwyczaj przejeżdżam około 30 mil na pełnej baterii. Będę musiał zobaczyć, jak to wygląda po dłuższej podróży. Powinno się to zdarzyć jutro, kiedy będę załatwiał sprawy w mieście.

Discussion starter · #104 ·
Tak, mój średni "zasięg" nieco się zmienił, kiedy dokonałem aktualizacji. Ponieważ nie mam obaw o zasięg i wiem, że ta liczba jest szacunkowa, uznałem, że ktoś pomyślał, że musi dostosować algorytm.

Nie zauważyłem żadnej zmiany w RZECZYWISTYM zasięgu w praktyce.

Greg

Mogę również potwierdzić, że teraz wiadomości tekstowe na moim telefonie znowu pojawiają się na ekranie systemu informacyjno-rozrywkowego. Powiedziałem Kii, że ich ostatnia aktualizacja to zepsuła, ale byli pewni, że nie miało to z tym nic wspólnego. Cóż, nic się nie zmieniło, poza tą nową aktualizacją i teraz znowu działa. Więc, Kia! :p

Zrobiłem dziś rano 21-milową podróż, pokazując zasięg 19 mil. Wróciłem do domu z 4 milami pozostałymi.

Mam Niro Ex-Premium PHEV z 2020 roku z wyświetlaczem 10". Czy jest gniazdo kart? Nie widzę żadnego. A może wszystkie aktualizacje odbywają się przez UVO i internet?
To prawdopodobnie za kawałkiem wykończenia, tak jak u mnie. Mój jest tuż na środku pod ekranem, za dobrze ukrytym panelem, który można zdjąć.

Mam Niro Ex-Premium PHEV z 2020 roku z wyświetlaczem 10". Czy jest gniazdo kart? Nie widzę żadnego. A może wszystkie aktualizacje odbywają się przez UVO i internet?
6630

Jest za małą osłoną tuż nad przyciskiem świateł awaryjnych. Przynajmniej w '18 PHEV.

Jakie nowe funkcje są zawarte w nowej aktualizacji? Czy coś tracę, jeśli nie dokonam aktualizacji (wydaje się to kłopotliwe, ponieważ wymaga karty SD i poświęcenia dużej ilości czasu).
Mapa jest nieco bardziej atrakcyjna, chociaż jestem pewien, że istnieją inne ulepszenia/korzyści wykraczające poza wygląd. Same mapy są oczywiście zaktualizowane. Naprawiono wiadomości tekstowe pochodzące z telefonu, więc znowu działają. Naprawiono zły projekt, w którym podczas przechodzenia przez zaprogramowane stacje radiowe ruch przycisku zmieniał się bezpośrednio w zależności od wyświetlanego ekranu. Teraz porusza się tak samo na wszystkich ekranach.

Tak naprawdę to żaden problem. Tak, zdecydowałem się kupić nową kartę SD do mojej pierwszej aktualizacji, zamiast nadpisywać kartę fabryczną na wypadek, gdyby coś poszło nie tak. Pobranie zajmuje trochę czasu, ale nie mogę powiedzieć jak długo, ponieważ zależy to od prędkości połączenia internetowego. Moje zajęło około 20 minut przy prędkości 100 Mb/s. Skopiowanie plików na kartę SD zajmuje około 10 minut, a następnie około 20-30 minut na zakończenie aktualizacji w samochodzie. Po prostu zostawiłem samochód włączony i wróciłem do domu. Wyłączyłem klimatyzację, więc nie było szansy na uruchomienie silnika, ponieważ był w garażu.

To już drugi raz, kiedy aktualizowałem oprogramowanie. Poszło o wiele sprawniej po raz pierwszy, po prostu dlatego, że zrobiłem to wcześniej.

Dzięki za informacje dotyczące pendrive'a. Czy istnieje możliwość wykonania kopii zapasowej oryginalnej konfiguracji przed przesłaniem aktualizacji?
Instrukcja obsługi systemu informacyjno-rozrywkowego zawiera bardzo mało informacji na temat aktualizacji, poza tym, że należy zanieść ją do dealera.

Brak możliwości tworzenia kopii zapasowych... Nie pamiętam, ale nie sądzę, żeby nawet zmieniło to moje ulubione stacje radiowe.

Czy przeczytałeś moją stronę o aktualizacji? (być może przeczytaj wątek od początku)

Greg
Nie zmieniło to moich ustawień, ale zmieniło ich kolejność. Umieściło dwie zaprogramowane stacje FM na górze (już tam były, ale odwróciło kolejność), a następnie 5 zaprogramowanych stacji SXM było następnych w kolejności numerów kanałów. Nie miałem kanałów SXM w ten sposób, ale nie było to dla mnie na tyle ważne, żebym miał je poprawiać.

To potwierdza to, co znalazłem, nie usunęło żadnych moich "danych konfiguracyjnych", takich jak są, czyli niewiele.
Śmieszne, kiedy zastosowałem aktualizację, całkowicie zniszczyła wszystkie moje ustawienia. Przypuszczam, że zależy to od wersji, z której aktualizowałeś.

Pobrałem aktualizację na dysk USB za pomocą zaktualizowanego programu. Postępowałem zgodnie z instrukcjami dotyczącymi aktualizacji, ale wszystko, co się dzieje, to odtwarzanie dźwięków na dysku USB, a kiedy naciskam aktualizuj, prosi mnie o „włożenie pamięci, która zawiera plik aktualizacji i spróbowanie ponownie”. Widziałem, że pierwszy użytkownik zamieścił podobną odpowiedź, ale nigdy nie widziałem, żeby ktoś odpowiedział, jak to naprawiono.

Cóż, darmowa strona aktualizacji w końcu działa... Oficjalna strona aktualizacji nawigacji Kia Motors

Pobrałem i zainstalowałem program instalacyjny dla systemu Windows.

Następnie go uruchamiasz i możesz zalogować się do programu Kia Red lub innych, albo kontynuować jako gość, kontynuowanie jako gość to właściwy sposób.

Następnie jest kolejna oferta rejestracji, zrób to później.

Teraz możesz wybrać swój pojazd i pobrać na dysk flash bezpośrednio z programu, nawet wskazuje, że formatuje dysk.

Zrobiłem to wszystko...

Teraz powinieneś włożyć pendrive do samochodu i użyć menu ustawień... aktualizacja oprogramowania... i powinno zacząć się aktualizować...

nie, siedzi tam i odtwarza pliki .wav, które są na pendrive... widać pliki apk i inne rzeczy, więc następną sztuczką jest doprowadzenie do aktualizacji.

Westchnienie.....
Greg... mam ten sam problem, tylko z odtwarzaniem dźwięków. Wszystkie pliki/foldery znajdują się w katalogu głównym dysku, jak udało ci się rozwiązać ten problem?

101 - 120 of 182 Posts