Właśnie dostałem 2021 Niro EV, ten sam problem, jest szalenie głośny. Zmierzyłem swój na 87 dB za pomocą mojego Apple Watch.
Skontaktowałem się z Kią i potwierdzili, że nie można tego jeszcze zmienić:
"Głośność ostrzeżeń nie może być w tej chwili modyfikowana. Jako producent pojazdów cenimy sobie opinie klientów i uważamy te informacje za kluczowe dla naszego sukcesu. Zapewnimy, że Państwa uwagi zostaną przekazane na odpowiednie szczeble w Kia America. Informacje te są zbierane i analizowane, abyśmy mogli nadal poprawiać osiągi pojazdów i zadowolenie klientów."
Zgadzam się z ogólnym konsensusem, że wszyscy powinniśmy skontaktować się z Kią. Miejmy nadzieję, że będą mogli przeprowadzić aktualizację oprogramowania, aby obniżyć głośność.
Bardzo łatwo jest mi odłączyć to rękami. Ale wydaje mi się to niebezpieczne, ponieważ zabija również szum przy niskich prędkościach.
Złożyłem również skargę do prokuratora generalnego mojego stanu. Pomogli mi w przeszłości, więc może będą mieli jakiś wkład.
Kia odpowiedziała prokuratorowi generalnemu. Oto fragment ich odpowiedzi:
System Virtual Engine Sound System (VESS) generuje dźwięk silnika, aby piesi mogli usłyszeć
pojazd podczas jazdy z niską prędkością. Funkcja VESS jest wymaganym federalnie dźwiękiem ostrzegawczym dla wszystkich pojazdów elektrycznych i jest
całkowitą korzyścią dla bezpieczeństwa. Zrozumiałe jest, że poziom hałasu może rozpraszać kierowców i osoby otaczające poruszający się
pojazd. Skarga na bardzo głośny hałas została nam zgłoszona jako firmie, a problem został
zgłoszony do osób w Korei.
Mimo że klient może nie zgadzać się ze sposobem, w jaki pojazd jest zaprojektowany do działania, nie oznacza to, że pojazd jest
wadliwy. Producent ma prawo wybrać sposób, w jaki projektuje swój pojazd (pojazdy). Materiał nie jest wadliwy lub
niedziałający w ramach gwarancji, ponieważ można było użyć lepszego, mocniejszego, trwalszego lub odpowiedniejszego materiału.
Ponadto wszystkie wymiary i pomiary pojazdów są dokonywane wyłącznie według uznania producenta i
nie są gwarantowane, że są odpowiednie dla jednej osoby lub kogokolwiek innego, kto używa pojazdu jednej osoby (patrz strona 10 w
Podręczniku Gwarancji i Informacji Konsumenckich).
Myślę więc, że jest nadzieja, że mogą zapewnić jakąś aktualizację w przyszłości. Ale nic oficjalnego, co zrobią w tej chwili.