Kia Niro Forum banner
  • Welcome to the Kia Niro forum! We discuss all models of the Niro, including the Hybrid, PHEV and EV versions. We are glad you stopped by. Feel free to browse the various topics, along with out FAQs. To enable posting, you need to register for a user account. There is no cost for this. Just click in the upper right corner where it says Login/Join. We look forward to your continued parcipitation.

2020 Kia niro HEV zły moduł akumulatora 12 V?

17K views 21 replies 7 participants last post by  Techy  
#1 ·
Załóżmy więc, że idę teraz i włączam zapłon, samochód na pewno jest całkowicie martwy. Następnie podłączam kable rozruchowe i cała moc jest dostępna. Kiedy próbuję go uruchomić, wydaje dźwięki klikania, alternator (rozrusznik) próbuje się obrócić, ale nie porusza się wystarczająco. Więc silnik się nie uruchamia, ani elektryczny, ani benzynowy, tylko kierownica jest lekka. Po kilku sekundach pojawia się komunikat: wyłącz, problem hybrydowy. Czy mogę mieć rację, że jeśli ten moduł akumulatora 12 V jest uszkodzony (samochód nie był używany przez wiele miesięcy), to może być przyczyną niemożności uruchomienia i po jego wymianie problem zniknie? Wskaźnik naładowania akumulatora również nie pokazuje żadnych kresek.

Attachments

#2 ·
Sprawdź w instrukcji obsługi, a znajdziesz procedurę uruchamiania pojazdu, jeśli Twój akumulator 12 V jest rzeczywiście rozładowany. 12 V NIRO HEV ma przycisk/przełącznik właśnie do takich sytuacji.

Nieużywanie akumulatora hybrydowego przez miesiące nie jest dobrym pomysłem z wielu powodów - jak stwierdziłeś, akumulator 12 V rozładuje się, ale jeszcze bardziej problematyczne jest to, że akumulator hybrydowy może się również rozładować/rozbalansować, co będzie wymagało specjalnego sprzętu ładującego i procedur naprawczych. Miejmy nadzieję, że u Ciebie to tylko problem rozładowania akumulatora 12 V.

#3 ·
Cześć i dziękuję za odpowiedź. Tak, wiem o przycisku, który pobiera ładunek dla rozładowanego akumulatora 12 V z akumulatora wysokonapięciowego, ale myślę, że jeśli akumulator 12 V jest całkowicie rozładowany i ma jakieś błędy, to nawet przycisk nie pozwoli na jego uruchomienie. Akumulator 12 V ładuje hybrydowy zespół napędowy i myślę, że ten otrzymuje błąd z akumulatora (lub nieprawidłowe napięcie) i nie pozwoli na uruchomienie. Czy to może być możliwe?

#4 · (Edited)
Inną opcją, jeśli czujesz się z tym komfortowo, jest wyjęcie akumulatora 12 V i zabranie go do dowolnego Advanced Auto, AutoZone, O'Rielly's itp., gdzie zostanie on bezpłatnie przetestowany i doradzą Ci, co dalej. W niektórych przypadkach mogą nawet zaoferować naładowanie go, jeśli jest po prostu słabo naładowany - jeśli potrzebujesz nowego akumulatora, powinni być w stanie go sprzedać.

Pamiętaj, że jeśli Twój główny akumulator hybrydowy rozładuje się za bardzo lub będzie miał niezrównoważone naładowanie, nic na świecie nie uruchomi samochodu, dopóki ten stan nie zostanie naprawiony.

#5 ·
remove your 12 v battery take it to any Advanced Auto, AutoZone, O'Rielly's etc
Nie sądzę, żeby to była opcja z HEV. Nie ma tradycyjnego akumulatora kwasowo-ołowiowego jak PHEV.

#9 ·
Dziękuję za poprawienie mnie. Masz całkowitą rację, HEV ma moduł 12 V - myślałem o moim PHEV.

Doceniam, że wszyscy to zauważyliście.
Ale teraz pytanie, czy dobrze myślę, że teraz, gdy jedynym sposobem na włączenie zapłonu jest naciśnięcie przycisku (wtedy rozładowany akumulator otrzymuje szybkie ładowanie z akumulatora wysokonapięciowego) lub podłączenie kabli, zapłon, ale nadal brak rozruchu, czy może być tak, że nawet to nie daje wystarczającej mocy akumulatorowi 12 V, aby zasilić hybrydowy zespół sterowania mocą, ponieważ jest rozładowany (tak jak w zwykłym bmw, rozładowany akumulator, mogę uruchomić z kabli rozruchowych, ale nadal niektóre rzeczy nie działają, fotele, okna itp. i aby je uruchomić, trzeba wymienić akumulator)

#10 ·
Cóż, jesteś w USA, więc samochód jest objęty okresem gwarancji na akumulator (zarówno trakcyjny, jak i 12 V). Nie można uruchomić samochodu, jeśli akumulator trakcyjny ma problem, a jeśli próbujesz go uruchomić i nadal nie chce się uruchomić, to jest taka możliwość. Teraz należy zaangażować dealera.

#13 ·
Akumulator 12 V jest objęty gwarancją na układ napędowy na 100 000 mil od Kia. Naprawdę pech, jeśli jesteś powyżej tego. Będzie bardzo drogo. Myślę, że część będzie kosztować około 1000 dolarów (i długie oczekiwanie) plus dużo pracy przez mechanika przeszkolonego w zakresie hybryd, który nigdy wcześniej tego nie robił i będzie potrzebował wsparcia technicznego Kia. Słyszałem tylko o jednej wymianie i nie pamiętam, czy słyszałem to tutaj, czy na forum Ioniq (które ma więcej właścicieli - popularne za granicą).

#14 ·
Akumulator 12 V jest objęty gwarancją na układ napędowy na 100 000 mil od Kia. Naprawdę pech, jeśli jesteś ponad to. Będzie naprawdę drogo. Zgaduję, że część będzie kosztować około 1000 $ (i długi czas oczekiwania) plus dużo pracy przez mechanika przeszkolonego w zakresie hybryd, który nigdy wcześniej tego nie robił i będzie potrzebował wsparcia technicznego Kia. Słyszałem tylko o jednej wymianie i nie pamiętam, czy słyszałem to tutaj, czy na forum Ioniq (które ma więcej właścicieli - popularne za granicą).
Czy masz więcej informacji na temat gwarancji na akumulator 12 V w HEV? Nasz Kia Niro HEV z 2017 roku z przebiegiem 70 tys. mil przestał działać kilka dni temu. Szykowałem się do pracy, uruchomiłem go, działał dobrze (gaz i prąd), wbiegłem do środka po coś, wróciłem i z przyzwyczajenia go wyłączyłem (wciąż na parkingu). Szybko włączyłem go ponownie, ale wtedy cała elektryka błysnęła, wyświetlił się komunikat "sprawdź silnik hybrydowy", a następnie całkowicie umarł. Brak świateł, brak elektryki. Próbowałem instrukcji resetowania baterii krok po kroku, nic. Odpaliłem go, światła migotały i klikały, ale potem znowu umarł.

Został dziś odholowany do serwisu. Oto ich wycena:

Potencjalna przyczyna: światło w podsufitce włączone po przybyciu. Akumulator 12 V uszkodzony, nie przyjmuje ładowania. wycena akumulatora 12 V
Część 1. MODUŁ AKUMULATORA ASSY- — Brak w magazynie Część #37507G2120

Światło w podsufitce jako problem jest absurdalne... Włączyłem je, próbując go odpalić i światła migotały przez kilka sekund. Nie wyłączyłem go ponownie, ponieważ znowu umarł, więc było wyłączone i musiało się włączyć ponownie, gdy próbowali tego samego.

Wycena to ~1100 $ i mówią, że jest objęta tylko podstawową gwarancją 60 tys. mil.

Zadzwoniłem do obsługi klienta Kia i powiedzieli, że z tego, co widzą, powinno to być objęte gwarancją na układ napędowy Hybrid na 100 tys. mil na podstawie mojego wyjaśnienia, ale jutro skontaktują się z serwisem, aby uzyskać pełny raport. Zajęło im dużo czasu, zanim w ogóle dowiedzieli się, pod jakim systemem to było oznaczone. Tylko na podstawie tonu i nastawienia serwisu nie wstrzymuję oddechu. Nigdy też nie musiałem korzystać z krajowej obsługi klienta w przypadku gwarancji/sporu gwarancyjnego, więc nie mam pojęcia, jak się poruszać. Wszelkie rady/myśli na wszystkich frontach mile widziane!

Czy były jakieś inne problemy, oprócz MOŻE tych dwóch problemów?

• Miesiąc temu cały system informacyjno-rozrywkowy (ekran, radio) nie wyłączał się po wyłączeniu samochodu. Włączałem i wyłączałem go kilka razy (z nogą na hamulcu), ale wyłączenie zajęło godzinę.
  • Przez około ostatni rok lewy przedni kierunkowskaz przestaje działać sporadycznie około raz dziennie. Serwis nie może tego rozgryźć, ale oczywiście zaczyna działać, gdy go mają, i przestaje działać, gdy wracamy do domu.

#16 ·
Moje 2 centy, jeśli to coś warte... Uzbrój się w dokumenty, które potwierdzą, że akumulator 12 V jest objęty gwarancją hybrydową, czego jestem prawie pewien. Upewnij się, że gwarancja hybrydowa dotyczy Ciebie, tzn. jesteś pierwszym właścicielem, nie przekroczyłeś limitu lat ani mil. Następnie weź ze sobą wszystkie dokumenty potwierdzające, wejdź do salonu i porozmawiaj z dyrektorem generalnym. Mów spokojnie, ale na tyle głośno, aby inni ludzie w salonie Cię słyszeli i przedstaw swoją sprawę, że dział serwisowy Cię oszukuje i że tego nie doceniasz itp. Powiedz im, że akumulator powinien być objęty gwarancją hybrydową. Nie ma znaczenia, czy światło w kabinie było włączone, czy nie. Gwarancje na akumulatory nie stanowią, że są ważne tylko wtedy, gdy akumulator się nie rozładuje. Gwarancja nie zawiera klauzuli, że nie ma zastosowania, jeśli jakieś światła zostały włączone. Miejmy nadzieję, że dyrektor generalny zajmie się Tobą na miejscu, ponieważ nie chcą klientów serwisu w salonie, którzy robią zamieszanie. Spróbuj przeszukać tutaj i na innych forach, które pokazują, jak ludzie tacy jak Ty otrzymują pokrycie swojego akumulatora. Jestem pewien, że czytałem wcześniej, że akumulator 12 V jest uważany za część akumulatora hybrydowego, ponieważ jest przykręcony obok akumulatora hybrydowego i znajduje się w tym samym pudełku.

#17 ·
Akumulator 12 V to błędna diagnoza i wątpię, by wymiana rozwiązała problem. Czy nadal oczekują, że zapłacisz za ich błędną diagnozę i jak stwierdza @FINiro, akumulator 12 V HEV (litowy) powinien mieć taką samą gwarancję jak akumulator trakcyjny. Kliknij link do tego posta i przeczytaj cały wątek, a następnie porozmawiaj ponownie z dealerem: Hybrid System Failure

#18 ·
System "xxxx" jest często uruchamiany w przypadku awarii akumulatora 12 V. Losowy komunikat o błędzie i nie przywiązywałbym do tego zbyt dużej wagi. Czytałem o tym wiele razy w przypadku Ioniqów i Niro BEV i PHEV, które mają uszkodzony akumulator kwasowo-ołowiowy. Spowodowane niskim napięciem akumulatora 12 V, co coś mówi, gdy jest to akumulator litowy, który jest zwykle chroniony przed zdarzeniami niskiego napięcia przez przekaźnik, który się otwiera (przycisk "reset" akumulatora zamyka ten przekaźnik i przywraca system 12 V na tyle długo, aby uruchomić samochód (który następnie naładuje akumulator).

Oczywiście światło w kopule jest całkowitym chichotem. Nie zawracaj sobie głowy protestowaniem, to tylko sprawi, że będziesz zły na słabo wyszkolonego kierownika serwisu.

#19 ·
Sprawdź, czy system "xxxx" jest często wyrzucany przy awarii akumulatora 12 V. Losowy komunikat o błędzie i nie przywiązywałbym do tego zbyt dużej wagi. Czytałem o tym wiele razy w przypadku Ioniqów i Nirosów BEV i PHEV, które mają uszkodzony akumulator kwasowo-ołowiowy. Spowodowane niskim napięciem akumulatora 12 V, co coś mówi, gdy jest to akumulator litowy, normalnie chroniony przed zdarzeniami niskiego napięcia przez przekaźnik, który się otwiera (przycisk "reset" akumulatora zamyka ten przekaźnik i przywraca system 12 V na tyle długo, aby uruchomić samochód (który następnie naładuje akumulator).

Oczywiście światło w kopule to kompletna ściema. Nie zawracaj sobie głowy protestowaniem, to tylko sprawi, że będziesz zły na słabo wyszkolonego kierownika serwisu.
Dzięki wszystkim! Zaktualizuję to, gdy tylko otrzymam odpowiedź.

Ponadto, niezwiązane z tematem, ale zastanawiam się, czy to powszechne... mają mój HEV wymieniony jako PHEV w swoim systemie. Pytałem o to kilka razy dzisiaj, ponieważ oznaczałoby to różne części. Powiedzieli mi, że jest to automatycznie pobierane do ich systemu na podstawie mojego numeru VIN i żebym się tym nie martwił. Po prostu wydaje się to dziwne...

#21 ·
AKTUALIZACJA: Pełne notatki technika znajdują się poniżej. Poprosiłem ich o sprawdzenie bezpiecznika wysokiego napięcia, o którym mowa tutaj i w innych postach, i wydaje się, że się zgadzają? Nie jestem pewien, ale teraz pokazuje, że bezpiecznik jest wolny, a opłaty za serwis/robociznę wynoszą 333 USD.

Mimo że poprosiliśmy o rozmowę telefoniczną w celu omówienia wszelkich zmian, otrzymaliśmy jedynie aktualizację wiadomości tekstowej, a nasz doradca ds. obsługi klienta odszedł, zanim zadzwoniliśmy, więc to wszystko, co mam do jutra. Odpisałem z pytaniem, dlaczego część miałaby być objęta gwarancją, a robocizna nie? Ponadto, jak to możliwe, że czuli się w 100% komfortowo, a nawet naciskali na naliczenie mi 1100 dolarów za coś, co wydaje się być błędną diagnozą (i błędnie poinformowani o zakresie gwarancji)? Gdybym to zatwierdził, ale to by nie zadziałało, czy miałbym po prostu pecha? W każdym razie, to tylko moje żale.

Oto notatki, których w pełni nie rozumiem:

Linia 1. SERWIS OGÓLNY / NAPRAWA: PODCZAS ZAPISU KLIENT OŚWIADCZA, ŻE SAMOCHÓD JEST CAŁKOWICIE MARTWY, NIE MOŻNA GO URUCHOMIĆ. SPRAWDZIĆ I DORADZIĆ
Średni priorytet
Potencjalna przyczyna: światło sufitowe włączone po przybyciu. Niski poziom akumulatora 12 V. technik kupuje wolną ładowarkę li-ion. umieścić akumulator na wolnej ładowarce 12 godzin, akumulator ma napięcie. prawdopodobnie wystarczające do przetestowania samochodu. zainstalować ponownie akumulator 12 V, wymienić bezpiecznik główny 150 A, pojazd nadal się nie uruchamia. umieścić urządzenie rozruchowe na pojeździe, pojazd uruchamia się. pozwolić pojazdowi pracować przez 1 godzinę, cykl klucza, pojazd uruchamia się i jedzie bez obecnych kodów. musiał wyjąć akumulator i kupić ładowarkę niskiego napięcia do ponownego naładowania. pojazd nie ładuje akumulatora 12 V z powodu uszkodzonego bezpiecznika. działa zgodnie z przeznaczeniem z przepalonym bezpiecznikiem głównym 150 A i naładowanym akumulatorem li-ion.

Linia 1 Razem: 333 $

---

Linia 2. P1B77
Średni priorytet
Problem: P1B77
Potencjalna przyczyna: historia P1B77 po przybyciu, zgodnie z PS553 ulepszyć bezpiecznik główny z 125A na bezpiecznik 175A # 375F2 A8170, zrobione

Linia 2 Razem: 0,00 $

---

Ponadto, oto biuletyn serwisowy, do którego odnosi się linia 2 (nie mam pojęcia, co to wszystko znaczy, ale przynajmniej udało mi się go znaleźć): PS553 Kia Technical Service Bulletin

DZIĘKUJĘ!