Kia Niro Forum banner
  • Welcome to the Kia Niro forum! We discuss all models of the Niro, including the Hybrid, PHEV and EV versions. We are glad you stopped by. Feel free to browse the various topics, along with out FAQs. To enable posting, you need to register for a user account. There is no cost for this. Just click in the upper right corner where it says Login/Join. We look forward to your continued parcipitation.

Pytanie dotyczące ładowania akumulatora 12 V 2024 PHEV

6.5K views 59 replies 12 participants last post by  atc98092  
#1 ·
Jest tu wiele informacji dotyczących problemów z rozładowywaniem akumulatora pomocniczego 12 V, których doświadczam albo z powodu aplikacji Kia Connect pingującej mój telefon, albo z powodu kamery samochodowej podłączonej do portu OBD, która powinna być wyłączona w trybie kolizji, gdy samochód jest zaparkowany.

Chciałbym wiedzieć, czy mogę użyć mojej ładowarki do akumulatorów Schumacher 1,5 A do sprawdzenia i/lub naładowania akumulatora za pomocą zacisku +jump/masy pod maską, czy też muszę podłączyć ją bezpośrednio do akumulatora pod przestrzenią ładunkową?

Wygląda na to, że zawsze mam 40% lub mniej. Musiałem raz skorzystać z rozruchu. Jestem również ciekaw, jak ten akumulator jest ładowany. Dealer powiedział, że muszę uruchamiać silnik spalinowy co najmniej raz w tygodniu. Dlaczego? Myślę, że 12 V powinno pobierać energię z akumulatora trakcyjnego. Czy istnieje algorytm, który ma utrzymywać go na określonym poziomie? Mój dealer jest niestety nieświadomy tego, jak działa ten pojazd.

#2 ·
Jest tu wiele informacji dotyczących problemów z rozładowywaniem akumulatora pomocniczego 12 V, których doświadczam albo z powodu aplikacji Kia Connect pingującej mój telefon, albo z powodu kamery samochodowej podłączonej do portu OBD, która powinna być wyłączona w trybie kolizji, gdy samochód jest zaparkowany.

Chciałbym wiedzieć, czy mogę użyć mojej ładowarki do akumulatorów Schumacher 1,5 A do sprawdzenia i/lub naładowania akumulatora za pomocą zacisku +jump/uziemienia pod maską, czy też muszę podłączyć ją bezpośrednio do akumulatora pod przestrzenią ładunkową?

Wygląda na to, że zawsze mam 40% lub mniej. Musiałem raz skorzystać z rozruchu. Jestem również ciekaw, jak ten akumulator jest ładowany. Dealer powiedział, że muszę uruchamiać silnik spalinowy co najmniej raz w tygodniu. Dlaczego? Myślę, że 12 V powinno pobierać energię z akumulatora trakcyjnego. Czy istnieje algorytm, który ma utrzymywać go na określonym poziomie? Mój dealer jest niestety nieświadomy tego, jak działa ten pojazd.
Witamy na forum.
Tak, możesz użyć swojej ładowarki do akumulatorów i podłączyć ją albo bezpośrednio do 12 V, albo do zacisku pod maską, jak wspomniałeś.
Myślę, że będziesz musiał upewnić się, że kamera samochodowa wyłącza się natychmiast po wyłączeniu samochodu. Nie pozostawiaj włączonego trybu kolizji.
Akumulator 12 V w PHEV generalnie wytrzymuje około 3 lata, a wszystko powyżej tego jest bonusem.
Jeśli nadal będziesz mieć problemy, nie potrwa to tak długo.
Akumulator 12 V jest ładowany przez przetwornicę DC-DC i nie ma alternatora, jak widzieliśmy w samochodach tylko z silnikiem spalinowym.

#5 ·
Witaj na forum.
Tak, możesz użyć swojego urządzenia do konserwacji akumulatora i podłączyć je bezpośrednio do 12V lub do słupka pod maską, jak wspomniałeś.
Myślę, że musisz upewnić się, że kamera samochodowa wyłącza się natychmiast po wyłączeniu samochodu. Nie pozostawiaj włączonego trybu kolizji.
Akumulator 12V w PHEV generalnie wytrzymuje około 3 lata, a wszystko powyżej tego jest bonusem.
Jeśli nadal będziesz mieć problemy, nie potrwa to tak długo.
Akumulator 12V jest ładowany przez konwerter DC-DC i nie ma alternatora, jak to widzieliśmy w samochodach tylko z silnikiem spalinowym.
Dziękuję za odpowiedź. Jedyny raz, kiedy akumulator wymagał rozruchu, był wtedy, gdy byłem poza miastem przez 3 tygodnie, a kamera samochodowa nie była w trybie kolizji, więc sporadycznie nagrywała przez około 10 dni. Moja wina.

Od tego czasu zostawiłem ją w trybie kolizji i samochód nieużywany przez maksymalnie 5 dni bez problemu. Samochód uruchamia się bez problemu i nie miałem żadnych problemów, ale podłączyłem go do ładowarki podtrzymującej 1,5 A na ostatnie 1,5 godziny, aby zobaczyć, jak długo potrwa pełne naładowanie. Byłoby miło, gdyby Kia pokazywała poziom naładowania tak, jak robią to z akumulatorem trakcyjnym.

#3 ·
Próbowałem dwóch różnych czytników OBD o podobnych ultra niskich parametrach prądowych. Oba uruchomiły ostrzeżenie o nadmiernym prądzie w nocy, otwierając przekaźnik w moim HEV, odłączając akumulator 12 V, aby zapobiec uszkodzeniu akumulatora. Nie ufam więc niczemu podłączonemu do zawsze aktywnego portu obd. Spróbuj odłączyć kamerę samochodową i sprawdź, czy problem zniknie.
Twój akumulator 12 V doznał już pewnych uszkodzeń. Inteligentna ładowarka podtrzymująca może odwrócić niektóre uszkodzenia. Jeśli Twoja ładowarka podtrzymująca nie jest „inteligentna”, to nie pomoże.

#6 ·
Próbowałem dwóch różnych czytników OBD o podobnych ultra niskich parametrach prądowych. Oba wywołały ostrzeżenie o nadmiernym prądzie w nocy, otwierając przekaźnik w moim HEV, odłączając akumulator 12 V, aby zapobiec uszkodzeniu akumulatora. Więc nie ufam niczemu podłączonemu do zawsze aktywnego portu obd. Spróbuj odłączyć kamerę samochodową i sprawdź, czy problem zniknie.

Twój akumulator 12 V już uległ pewnym uszkodzeniom. Inteligentna ładowarka podtrzymująca może odwrócić niektóre uszkodzenia. Jeśli Twoja ładowarka podtrzymująca nie jest "inteligentna", to nie pomoże.
Dzięki za informację. Miałem tylko jeden problem (patrz odpowiedź powyżej), więc na razie zostawię kamerę podłączoną, o ile będę jeździł nią mniej więcej codziennie.

Jeśli chodzi o ładowarkę podtrzymującą; to Schumacher SEM1562a, który nazywają podtrzymującym. Mam go prawdopodobnie od 20 lat i używałem go tylko do utrzymywania naładowania małego akumulatora kosiarki w zimie. Kiedy akumulator jest naładowany, przechodzi w tryb podtrzymania. Nie jestem pewien, czy to go czyni inteligentnym.

#4 ·
Odniosłem sukces w ładowaniu i konserwacji mojego akumulatora 12 V, podłączając go pod maską do dodatniego zacisku rozruchowego i masy podwozia za pomocą Noco Genius1. Zacząłem to robić zeszłego lata, mniej więcej raz na dwa miesiące. Mając akumulator 12 V, który ma już cztery lata, mam nadzieję przedłużyć jego żywotność jeszcze bardziej.

#8 ·
Mając 12 V, która jest teraz w czwartym roku, mam nadzieję przedłużyć jej żywotność.
Świetne życie! Zamiast niekończących się wątków o problemach z 12 V i wątków o tym, kto ma najwyższy przebieg, być może potrzebujemy wątku o tym, kto ma najdłużej żyjący akumulator 12 V i jednoczesne użycie inteligentnej ładowarki, jeśli w ogóle.

#10 ·
Urządzenie Noco Genius1 można pozostawić podłączone na czas nieokreślony. Reguluje ładowanie, zatrzymuje się po naładowaniu, a następnie przechodzi w tryb konserwacji (odsiarczanie). Kupiłem Noco właśnie w tym celu. Zostawiam je podłączone przez cały dzień i noc. (Prawdopodobnie teraz zapeszyłem, bo jutro bateria padnie.)

Fajny pomysł, yticolev, dotyczący żywotności 12V.

#11 ·
Wygląda na to, że zawsze mam 40% lub mniej. Musiałem raz odpalić z kabli. Jestem również ciekaw, jak ładuje się ten akumulator. Dealer powiedział, że muszę uruchamiać silnik spalinowy co najmniej raz w tygodniu. Dlaczego? Myślę, że 12 V powinno pobierać energię z akumulatora trakcyjnego. Czy istnieje algorytm, który ma utrzymywać go na określonym poziomie? Mój dealer jest strasznie nieświadomy tego, jak działa ten pojazd.
Co daje ci 40%? Twoja ładowarka? W samochodzie nie ma nic, co wskazywałoby stan akumulatora 12 V.

Tak, twój dealer nie ma pojęcia, jak HEV/PHEV ładuje akumulator 12 V. Jak oni myślą, że jest ładowany w EV, skoro nie ma silnika spalinowego? Wszystkie trzy są ładowane przez główny akumulator HV za pomocą konwertera DC-DC. W ciągu ostatnich 4 tygodni mój silnik spalinowy pracował najwyżej kilka minut na ponad 750 mil. Myślę, że podtrzymanie ładowania (w przeciwieństwie do ładowarki akumulatorów) to mądra rzecz w przypadku PHEV, który jest zaparkowany przez dłuższy czas.

#15 ·
Co daje ci 40% kwoty? Twoja ładowarka? W samochodzie nie ma nic, co dostarcza statusu akumulatora 12 V.

Tak, twój dealer nie ma pojęcia, jak HEV/PHEV ładuje akumulator 12 V. Jak oni myślą, że jest ładowany w EV, skoro nie ma ICE? Wszystkie trzy są ładowane przez główny akumulator HV za pomocą konwertera DC-DC. W ciągu ostatnich 4 tygodni mój ICE pracował co najwyżej kilka minut na ponad 750 milach. Myślę, że utrzymywacz ładowania (w przeciwieństwie do ładowarki akumulatorów) to mądra rzecz do użycia w przypadku PHEV, który jest zaparkowany przez dłuższy czas.
Aplikacja Kia Connect na Androida informuje mnie, że „polecenia zdalne są niedostępne z powodu niskiego poziomu naładowania akumulatora 12 V. Akumulator musi mieć co najmniej 40% naładowania, aby wykonać polecenia zdalne”.

Nawet nie próbuję wykonywać poleceń zdalnych.

#12 ·
System ładuje akumulator 12 V, gdy akumulator napędowy jest ładowany wzorem ładowania prawie identycznym jak w przypadku ładowarki podtrzymującej. Zatem jeśli regularnie ładujesz akumulator główny, ładujesz również akumulator 12 V podczas ładowania akumulatora napędowego. Gdy samochód jest włączony, wzór ładowania jest bardziej zbliżony do tego, jaki wytwarza alternator w silniku spalinowym, ale jest ładowany przez akumulator główny, a nie przez silnik. Silnik spalinowy może ładować akumulator główny, ale nie akumulator 12 V bezpośrednio.

Istnieją dowody na to, że system zarządzania akumulatorem 12 V może wykryć akumulator, który jest stale rozładowany i traktować go jak uszkodzony akumulator i prawdopodobnie nie ładować go prawidłowo. Zatem jeśli akumulator jest naładowany w 40% (około 12,1 V), może nigdy się w pełni nie naładować. Umieść akumulator na ładowarce podtrzymującej, takiej jak Noco lub Battery Tender, i pozostaw go podłączonego, aż ładowarka wskaże, że jest w pełni naładowany.

Jeśli chodzi o to, jak długo akumulator samochodowy 12 V może wytrzymać, jeśli został umieszczony na ładowarce podtrzymującej, mamy inne pojazdy, które są parkowane przez długi czas (miesiące) z podłączonymi ładowarkami podtrzymującymi, a akumulatory nadal przechodzą test obciążeniowy przy pełnej pojemności po 7 latach, a jeden został wyprodukowany 11 lat przed testem obciążeniowym, który wykazał zmniejszenie pojemności.

#24 ·
System ładuje akumulator 12 V, gdy akumulator napędowy jest ładowany, ze wzorem ładowania prawie identycznym jak w przypadku ładowarki konserwacyjnej. Zatem jeśli regularnie ładujesz akumulator główny, ładujesz również akumulator 12 V, gdy akumulator napędowy jest ładowany. Gdy samochód jest włączony, wzór ładowania jest bardziej zbliżony do tego, jaki wytwarza alternator w silniku spalinowym, ale jest ładowany przez akumulator główny, a nie przez silnik. Silnik spalinowy może ładować akumulator główny, ale nie akumulator 12 V bezpośrednio.

Istnieją dowody na to, że system zarządzania akumulatorem dla akumulatora 12 V może wykryć akumulator, który jest stale niski i traktować go jak uszkodzony akumulator i prawdopodobnie nie ładować go prawidłowo. Zatem jeśli akumulator jest naładowany w 40% (około 12,1 V), może nigdy się w pełni nie naładować. Umieść akumulator na ładowarce konserwacyjnej, takiej jak Noco lub Battery Tender, i pozostaw go podłączonego, aż ładowarka wskaże, że jest w pełni naładowany.

Jeśli chodzi o to, jak długo akumulator samochodowy 12 V może wytrzymać, jeśli został umieszczony na ładowarce konserwacyjnej, mamy inne pojazdy, które są parkowane przez długi czas (miesiące) z podłączonymi ładowarkami konserwacyjnymi, a akumulatory nadal przechodzą test obciążeniowy przy pełnej pojemności po 7 latach, a jeden został wyprodukowany 11 lat wcześniej, zanim test obciążeniowy wykazał spadek pojemności.
Umieściłem Nocco Genius 2 bezpośrednio na akumulatorze na noc na 14 godzin. Mój tester akumulatora pokazuje od 10,71 do 10,8, więc z jakiegoś powodu nie pobiera ładunku. Nie zostawiłem podłączonej kamery samochodowej podczas parkowania, co niweczy połowę celu jej posiadania.

Brak mi pomysłów. Czy powinienem po prostu wymienić akumulator? Ma zaledwie 9 miesięcy.

#13 ·
Oryginalny akumulator 12 V w naszym PHEV z 2018 roku miał 4 lata i 4 miesiące, kiedy postanowiłem nie kusić losu. Mój woltomierz wskazywał wtedy 12 woltów, a nasz samochód miał mieć wymianę oleju i rotację opon. Jedynym wysiłkiem, jaki podjąłem, aby przedłużyć żywotność akumulatora, było staranie, aby nigdy nie zapomnieć o całkowitym zamknięciu tylnej klapy lub pozostawieniu włączonego światła wewnętrznego i unikanie używania jakiegokolwiek urządzenia, które często obciążałoby akumulator. Obecnie mam dwa lata nowej baterii. Uważam za ironiczne, że uniknąłem obaw o zasięg, kupując PHEV, ale zastąpiłem je obawami o akumulator 12 V. 🙃

#14 ·
Oryginalny akumulator 12 V w naszym PHEV z 2018 roku miał 4 lata i 4 miesiące, kiedy postanowiłem nie kusić losu. Mój woltomierz wskazywał wtedy 12 woltów, a nasz samochód miał mieć wymianę oleju i rotację opon. Jedynym wysiłkiem, jaki podjąłem, aby przedłużyć żywotność akumulatora, było staranie, aby nigdy nie zapomnieć o całkowitym zamknięciu tylnych drzwi bagażnika lub pozostawieniu włączonego światła wewnętrznego i unikanie używania jakiegokolwiek urządzenia, które często obciążałoby akumulator. Obecnie mam dwa lata nowej baterii. Uważam za ironiczne, że uniknąłem obaw o zasięg, kupując PHEV, ale zastąpiłem je obawami o akumulator 12 V. 🙃
Ironiczne, tak, ale niepokój powinien się znacznie zmniejszyć, ponieważ łatwo jest nosić ze sobą mały litowy wzmacniacz, a następnie kupić akumulator, gdy jest to wygodne.

#17 · (Edited)
Pojawiły się doniesienia sugerujące, że regularne korzystanie z aplikacji Connect przy wyłączonym samochodzie może spowodować rozładowanie akumulatora 12 V, ponieważ aktywuje to modem i prawdopodobnie inne systemy, które pobierają trochę energii. Przewodnik rozwiązywania problemów Kia Connect wskazuje, że system pozostaje aktywny przez pewien czas i wyłącza się:

Jeśli nie włączyłeś swojego pojazdu w ciągu ostatnich 3-5 dni, systemy pojazdu zostaną wyłączone w celu oszczędzania energii akumulatora.

Nie mamy Kia Connect.

Kia sugeruje również, że ponieważ akumulator 12 V jest ładowany przez akumulator wysokiego napięcia, jeśli akumulator wysokiego napięcia ma niski poziom naładowania, może to uniemożliwić ładowanie akumulatora 12 V w celu ochrony akumulatora wysokiego napięcia.

Po monitorowaniu akumulatora 12 V za pomocą monitora akumulatora przez ponad rok w 2024 PHEV nie mamy żadnych obaw dotyczących akumulatora 12 V ani systemu ładowania. Nie mamy również żadnych akcesoriów z rynku wtórnego, takich jak kamery samochodowe, aby dodać nieoczekiwane obciążenia.

#18 ·
Kia sugeruje również, że ponieważ akumulator 12 V jest ładowany przez akumulator wysokiego napięcia, jeśli akumulator wysokiego napięcia jest bliski rozładowania, może to uniemożliwić ładowanie akumulatora 12 V w celu ochrony akumulatora wysokiego napięcia.
Myślę, że to może być prawda. Akumulatory kwasowo-ołowiowe 12 V kosztują znacznie mniej niż akumulatory trakcyjne, więc mogą być poświęcone. Ale w jakim celu? Coś innego dzieje się, jeśli akumulator trakcyjny spadnie poniżej dolnego bufora w PHEV. BMS normalnie na to nie pozwala.

#19 ·
Modem musi być "włączony", aby Kia Connect mogła zdalnie połączyć się z samochodem. Być może stan niskiego poboru mocy, ale nie może być "wyłączony" i nadal odbierać zdalne polecenie. Nie wyobrażam sobie więc, aby korzystanie z Kia Connect powodowało długotrwałe zużycie energii, chyba że jest używane wystarczająco często, aby modem był włączony.

#20 · (Edited)
Mam NIRO PHEV z 2019 roku, kupionego jako nowy w kwietniu 2019 roku - wciąż na oryginalnym akumulatorze 12V po ponad 100 000 km i 5 i pół roku.

Brak oznak pogorszenia.

Co 4 miesiące na noc podłączam do niego inteligentną ładowarkę i mam booster Nocco w razie potrzeby.

Test akumulatora jest dobry i nigdy nie zawodzi w swojej pracy - więc - zatrzymuję go i sprawdzam, jak długo wytrzyma.

Jedną z dużych zalet akumulatora 12V PHEV - jeśli się zepsuje, szybka wizyta w Walmart i zakup akumulatora klasy H4 za 135 $ i 10 minut mojego czasu zapewni samochodowi nowy akumulator!

#21 ·
Mam NIRO PHEV z 2019 roku, kupionego jako nowy w kwietniu 2019 roku - wciąż na oryginalnym akumulatorze 12V po ponad 100 000 km i 5 i pół roku.
Jeśli planujesz zatrzymać samochód na wiele kolejnych lat, zmieniłbym go wkrótce, ale jak mówisz, szybka wizyta w Walmart rozwiąże problem.
Rozumiem, że masz również booster litowy?

#22 ·
Samochód i akumulator są dobrze utrzymane i bardzo czyste. Ładowarka Smart Charger, której używam, ma funkcję odsiarczania i jest podłączana do samochodu co 4 miesiące na noc - akumulator zawsze dobrze przechodzi testy i jestem ciekaw, jak długo ten akumulator wytrzyma, jeśli będzie odpowiednio pielęgnowany.

#23 ·
Kia i hybrydy generalnie nie są wyjątkowe, jeśli chodzi o problemy z nowoczesnymi, komputerowo sterowanymi systemami ładowania, zaprojektowanymi w celu minimalizacji obciążenia systemu ładowania i obsługi systemów start/stop. Ford wycofał prawie pół miliona Mavericków i Bronco z powodu tego samego problemu, który skutkował rozładowaniem akumulatorów 12 V. Inne firmy miały podobne problemy, zwłaszcza z samochodami elektrycznymi.

Biorąc pod uwagę, że Kia i Hyundai właśnie wycofały kilka samochodów elektrycznych z powodu tego samego problemu w celu aktualizacji oprogramowania, być może pojawi się aktualizacja dla PHEV. Czytając szczegóły najnowszej aktualizacji oprogramowania do ładowania Kia i Hyundai, przyczyny są bardzo złożone.

#28 ·
Nocco Genius 2 powinien być ładowarką 2-amperową, która powinna ostatecznie podnieść napięcie, ale może to zająć wiele godzin. Należy również postępować zgodnie z instrukcją obsługi i odłączyć zacisk akumulatora przy akumulatorze lub wyjąć go i ładować poza samochodem. To wyeliminuje wszelkie możliwe obciążenia. Jeśli akumulator nadal nie wstaje po dniu lub dwóch bez podłączenia, akumulator może być uszkodzony i należy go wymienić. Akumulator, który był wielokrotnie rozładowywany, może ulec uszkodzeniu, nawet jeśli jest prawie nowy.

#35 ·
24 PHEV, bateria ciągle się psuje, zabrałem go z powrotem do dealera, który powiedział, że tester wykazał, że wymaga ładowania, naładowali go, 10 dni później znowu padł. Nie wymienią go, chyba że okaże się wadliwy. Nie mam podłączonych żadnych akcesoriów elektronicznych innych niż bezprzewodowy dongle Android Auto, który jest odłączany za każdym razem, gdy jest zaparkowany. Ładowarka naładuje do 100%, ale po otwarciu tylnej klapy wraca do 60%, zamówiłem zamiennik UPlus i wkładam go jutro, zobaczymy, czy to fabryczny akumulator 12 V, czy system go ładuje.

#40 ·
Dealer nie dba o nic innego, jak tylko o zwolnienie miejsca dla następnego pojazdu. Doradca serwisowy miał całą sympatię, jaką miała mi zaoferować, ale bateria nie została przetestowana jako wadliwa, więc nic nie można było zrobić. 5 godzin zmarnowanych w moim życiu spędzonych u dealera, żeby naładowali akumulator, a on wytrzymał kilka dni, zanim znowu padł, taniej jest mi samemu wymienić akumulator i sprawdzić, czy to rozwiąże problem, niż marnować czas u dealera.
60%.... po naładowaniu akumulatora od 20% do wyłączenia ładowarki do 100% (ładowarka jest w bagażniku i ładuje akumulator), a następnie otwarciu tylnej klapy w celu usunięcia kabli ładowarki, a następnie ponownym ich podłączeniu, ładowarka uruchamia się ponownie od 60% i zajmuje cały dzień, aby osiągnąć 100%. Jest to ładowarka 10A i ma mniej niż 2 lata.
Zamierzam również założyć monitor baterii i mieć go na oku.

#41 ·
Dealer nie dba o nic innego, jak tylko o zwolnienie zatoki dla następnego pojazdu. Doradca serwisowy miał całą sympatię, którą została zaprogramowana, aby mi zaoferować, ale bateria nie została przetestowana jako wadliwa, więc nie można było nic zrobić. 5 godzin zmarnowanych w moim życiu spędzonych u dealera, aby naładować akumulator, a on wytrzymuje kilka dni, zanim znów się rozładuje, taniej jest dla mnie wymienić akumulator samemu i sprawdzić, czy to rozwiąże problem, niż marnować czas u dealera.
60%.... po naładowaniu akumulatora od 20% do wyłączenia ładowarki do 100% (ładowarka jest w bagażniku i ładuje akumulator), a następnie otwarciu tylnej klapy w celu usunięcia kabli ładowarki, a następnie ponownym ich podłączeniu, ładowarka uruchamia się ponownie od 60% i zajmuje cały dzień, aby osiągnąć 100%. Jest to ładowarka 10A i ma mniej niż 2 lata.
Zamierzam podłączyć monitor baterii i również go obserwować.
Nie używaj zwykłej ładowarki do ładowania akumulatora 12V.
Użyj inteligentnej ładowarki podtrzymującej i podłączam jedną z nich raz na 3 - 4 miesiące.
Oczywiście możesz sam wymienić akumulator, ale myślę, że masz gdzieś upływ, którym trzeba się zająć.

#50 ·
Z komentarzy BeachBum wynika, że nie ma potrzeby podłączania 12V po każdej jeździe. To już się dzieje (co miałoby sens, nie chcieliby wymieniać akumulatorów wszystkim w ramach gwarancji).

Do właścicieli PHEV 2. generacji:
Czy PHEV ma pomarańczową kontrolkę na górze deski rozdzielczej, która od czasu do czasu zapala się, aby zasygnalizować, że akumulator trakcyjny ładuje akumulator 12V?
Nie wiem o pomarańczowej kontrolce. Są zielone kwadraty, które zapalają się podczas ładowania, migając, aby wskazać przybliżony poziom naładowania. Widziałem też stałe zielone światło, myślę, że to było wtedy, gdy przypadkowo zostawiłem samochód "włączony", wyświetlał się komunikat Park, ale deska rozdzielcza była wyłączona, więc nie jestem do końca pewien, w jakim stanie się znajdował, ale upewniłem się, że jest wyłączony, a potem zgasło stałe zielone światło.

#52 ·
PHEV nie ma pomarańczowej kontrolki i nie ładuje 12V z akumulatora trakcyjnego, tak jak robi to EV.
PHEV drugiej generacji nie ma pomarańczowej kontrolki, ale ładuje 12V z akumulatora trakcyjnego. Otrzymuje również pewien ładunek z silnika spalinowego podczas pracy, ale tylko poprzez silnik, który ładuje akumulator wysokonapięciowy, który z kolei ładuje 12V za pośrednictwem konwertera DC-DC. Wyświetlacz mocy PHEV pokazuje ładowanie do/z akumulatora wysokonapięciowego oraz przepływ mocy z silnika spalinowego. W zależności od zapotrzebowania na moc, silnik spalinowy może zasilać koła napędowe, jak również ładować akumulator wysokonapięciowy, lub może pokazywać moc pochodzącą z silnika spalinowego i akumulatora wysokonapięciowego do kół napędowych. To bardzo dynamiczny proces.

#53 ·
Czy poniższe może być czynnikiem wpływającym na rozładowywanie się 12-woltowego akumulatora w PHEV Niro? Załóżmy, że oprogramowanie priorytetowo traktuje maksymalizację zasięgu jazdy na prądzie, a zatem podczas jazdy na prądzie odracza wszelkie przekierowywanie elektronów z głównego akumulatora do akumulatora 12-woltowego do momentu wyczerpania zasięgu jazdy na prądzie i przejścia Niro na zasilanie hybrydowe przez silnik spalinowy i duży akumulator? Jeśli tak, i muszę wybrać jazdę hybrydową wcześnie podczas jazdy, aby utrzymać naładowany akumulator 12-woltowy, to frustruje to moją nadzieję na jazdę głównie na prądzie w mieście i spalanie niewielkiej ilości benzyny.