Kia Niro Forum banner
  • Welcome to the Kia Niro forum! We discuss all models of the Niro, including the Hybrid, PHEV and EV versions. We are glad you stopped by. Feel free to browse the various topics, along with out FAQs. To enable posting, you need to register for a user account. There is no cost for this. Just click in the upper right corner where it says Login/Join. We look forward to your continued parcipitation.
21 - 36 of 36 Posts
Hej, czy wiesz może, do którego salonu samochodowego zabrałeś ten samochód? Czy uzyskałeś jakieś rozwiązanie? Mam dokładnie ten sam problem z moim Kia Niro 2023 i boję się nim jeździć. Rozmawiam z serwisem Kia w korporacji, ale nie mają żadnych zapisów, że ten problem kiedykolwiek był problemem dla innych.

To przydarzyło mi się na autostradzie około rok temu! Jechałem około 80 na szybkim pasie, nagle brak mocy. Ja też musiałem zjechać na pobocze, wyłączyć samochód, a następnie uruchomić go ponownie. Potem nie miałem już problemu. Nikt nie ma odpowiedzi. Mam Kia Niro Hev z 2023 roku. Używam benzyny 89 w moim samochodzie z Costco.
Hej, czy wiesz może do którego salonu samochodowego zabrałeś ten samochód? Czy uzyskałeś jakieś rozwiązanie? Mam dokładnie ten sam problem z moim Kia Niro z 2023 roku i boję się nim jeździć. Rozmawiam z serwisem Kia w korporacji, ale nie mają żadnych zapisów, że problem kiedykolwiek był problemem dla innych.

Hej, czy wiesz może, do którego salonu samochodowego zabrałeś ten samochód? Czy udało Ci się uzyskać jakieś rozwiązanie? Mam dokładnie ten sam problem z moim Kia Niro z 2023 roku i boję się nim jeździć. Rozmawiam z serwisem Kia w korporacji, ale nie mają żadnych zapisów, że ten problem kiedykolwiek był problemem dla innych.
Hej wszystkim! Mam Kia Niro z 2024 roku, który całkowicie padł na drodze. Żadnych świateł, nic, sprawdziłem każdy scenariusz, musiałem zostać odholowany do lokalnego dealera, na szczęście udało mi się zjechać na pobocze, ale nie do końca, żadnych świateł awaryjnych ani niczego. Czy ktoś ma jakiś pomysł?
Lokalny dealer NIGDY o tym nie słyszał, wydaje się, że nie może znaleźć żadnego powodu ani informacji. Podzielcie się swoimi pomysłami, och, wszystkie wymiany oleju i serwis wykonane przez salon,
Dziękuję z góry

AKTUALIZACJA!!!!
Mówią, że jechaliśmy na 80% wody, 20% paliwa. Jakim cudem HEV przejeżdża ponad 200 mil poprzedniego dnia i nagle to się dzieje. Ten sam gaz ⛽ i codzienny kierowca ciężarówki, bez problemów.
Żaden pojazd nie może jechać na 80% wody i dlaczego woda w zbiorniku rozładowała oba akumulatory? Nie ma to sensu. Dlaczego mechanik nie zacząłby od podstawowych kontroli, a potem nagle, och, sprawdźmy płyny!!
Mówią, że nasza benzyna i woda NIE PODLEGAJĄ GWARANCJI! Po dwóch tygodniach.

AKTUALIZACJA!!!!
Mówią, że jechaliśmy na 80% wody, 20% paliwa. Jakim cudem HEV przejechał ponad 200 mil poprzedniego dnia i nagle się to dzieje? To samo paliwo ⛽ n ciężarówka codzienny kierowca bez problemów.
Żaden pojazd nie może jechać na 80% wody i dlaczego woda w zbiorniku wyczerpała oba akumulatory? Nie ma to sensu. Dlaczego mechanik nie zacząłby od podstawowych kontroli, a potem nagle, och, sprawdźmy płyny!!
Mówią, że nasze paliwo i woda NIE PODLEGAJĄ GWARANCJI! Po dwóch tygodniach.
Czy masz garaż, czy samochód stoi na zewnątrz? Jeśli możesz, wyciągnij trochę paliwa ze zbiornika paliwa i wyślij je do testów. Czy możesz pojechać na stację i zatankować tam, gdzie był ostatnio tankowany? Jeśli tak, weź ze sobą kanister i wlej do niego galon "paliwa". Kiedy wrócisz do domu, dobrze wstrząśnij i wlej trochę paliwa do szklanego pojemnika, a następnie poczekaj, aby zobaczyć, czy coś się osadzi.

Jestem niezwykle sceptyczny co do tego, że ten dealer mówi ci prawdę. Bardziej prawdopodobne jest, że próbują uniknąć naprawy gwarancyjnej. Jeśli wszystkie czynności konserwacyjne zostały wykonane przez dealera i zachowałeś rachunki, trudno zrozumieć, w jaki sposób mogliby domagać się zaniedbania ze strony właściciela. Zaniedbanie obserwowania poziomu w zbiorniku płynu chłodzącego silnik lub brak sprawdzania poziomu oleju silnikowego może wpaść w tę kategorię. Ale nie licząc zanurzenia w kilku stopach wody przez dłuższy czas, nie mogę wymyślić żadnego scenariusza, w którym zbiornik paliwa jest wypełniony w 80% wodą i w 20% benzyną.

Czas na eskalację z KIA corporate.

AKTUALIZACJA!!!!
Mówią, że jechaliśmy na 80% wody, 20% paliwa. Jakim cudem HEV przejeżdża ponad 200 mil poprzedniego dnia i nagle to się dzieje. Ten sam gaz ⛽ n kierowca ciężarówki na co dzień, bez problemów.
Żaden pojazd nie może jechać na 80% wody i dlaczego woda w zbiorniku rozładowała oba akumulatory? Nie ma to sensu. Dlaczego mechanik nie miałby zacząć od podstawowych kontroli, a potem nagle, och, sprawdźmy płyny!!
Mówią, że nasz gaz i woda BEZ GWARANCJI! Po dwóch tygodniach.
Zgadzam się, że żaden samochód nie będzie jeździł na 80% i że nie miałoby to nic wspólnego z rozładowaniem obu akumulatorów.
Czas spróbować innego dealera.

Wymieniłem mojego hybrydowego Kia Optima z 2016 roku, ponieważ nagle tracił moc na autostradzie. Dostawaliśmy na desce rozdzielczej komunikat „ostrzeżenie o awarii systemu hybrydowego”. Ale pomimo wielu wizyt w salonie i zrobienia zdjęcia ostrzeżenia na desce rozdzielczej, nigdy nie mogli tego rozgryźć. Dlatego z tego powodu wymieniliśmy ten samochód na nowego Kia Niro z 2023 roku i robi to samo! Brak ostrzeżenia na desce rozdzielczej. Zazwyczaj dzieje się to podczas jazdy z prędkością autostradową, a następnie nagle traci moc i pedał gazu nie robi żadnej różnicy. Przez jakiś czas myśleliśmy, że może to być usterka tempomatu, który się wyłącza. Dzisiaj prawie zostałem potrącony przez dwie ciężarówki, kiedy straciłem moc na pasie do wyprzedzania, ale udało mi się zjechać na pobocze, wyłączyć silnik, a następnie uruchomić ponownie i kontynuować podróż (ale pozostałem na wolnym pasie). Oczywiście jest weekend, więc doceniam wszelkie przemyślenia!
Cindi
Kiedy miałem swój, „dealer (gdzie go kupiłem)” wymienił skrzynię biegów w ramach gwarancji... potem działał dobrze... pierwszy dealer wymienił moduł... to nie naprawiło problemu...

Wymieniłem mojego hybrydowego Kia Optima z 2016 roku, ponieważ nagle tracił moc na autostradzie. Dostawaliśmy na desce rozdzielczej komunikat „ostrzeżenie o awarii systemu hybrydowego”. Ale pomimo wielu wizyt w salonie i zrobienia zdjęcia ostrzeżenia na desce rozdzielczej, nigdy nie mogli tego rozgryźć. Dlatego z tego powodu wymieniliśmy ten samochód na nowego Kia Niro z 2023 roku i dzieje się to samo! Brak ostrzeżenia na desce rozdzielczej. Zazwyczaj dzieje się to podczas jazdy z prędkością autostradową, a następnie nagle traci moc i pedał gazu nie robi żadnej różnicy. Przez jakiś czas myśleliśmy, że może to być usterka tempomatu, który się wyłącza. Dziś prawie zostałem potrącony przez dwie ciężarówki, kiedy straciłem moc na pasie do wyprzedzania, ale udało mi się zjechać na pobocze, wyłączyć silnik, a następnie uruchomić go ponownie i kontynuować podróż (ale pozostałem na wolnym pasie). Oczywiście jest weekend, więc doceniam wszelkie przemyślenia!
Cindi
Dokładnie to samo przydarzyło mi się w moim Kia Niro z 2023 roku, ale przy niskiej prędkości, próbując przyspieszyć ze startu lub wjeżdżając na wzniesienie. Samochód całkowicie stracił moc. Zabrałem go do dealera. Mają go od dwóch tygodni i „konsultują się ze swoim technikiem”. Co do cholery! Wymieniam go, niechętnie z powodu kosztów, na Kia Niro z 2025 roku. Mam nadzieję, że nie popełniam wielkiego błędu. Chciałbym usłyszeć o doświadczeniach innych z tym związanych. Skontaktowałem się z prawnikiem zajmującym się prawem cytrynowym. Myślę, że to problem zagrażający życiu, którym Kia absolutnie musi zająć się wczoraj!

Dla mnie to były około 2 dni.... ale to było jakieś 10 lat temu... i to był mój jedyny pojazd... więc nie mogłem po prostu go zabrać i jeździć czymś innym... 8)

Teraz może być inaczej... 8)

Czy udało się to rozwiązać? Mój mąż ma ten sam problem ze swoim Kia Niro 2019 Plug-in hybrid, gdy przełącza się z trybu elektrycznego na benzynowy
Ten wątek dotyczy drugiej generacji Niro, od 2023 roku. Jeśli nie ma wątku na ten temat w sekcji pierwszej generacji, załóż wątek w sekcji problemy i kwestie. 😊

Wydaje się, że istnieje pewien schemat z luźnymi przewodami masowymi, które powodują szereg różnych rzeczy. Musiałem zmagać się z problemem gaśnięcia silnika przez kilka miesięcy, a luźny przewód masowy był problemem po wielu wizytach w serwisie i holowaniach.

Doradca serwisowy, kiedy naprawiał mój samochód, powiedział mi, że mieli inny problem z przewodem masowym, który nie pozwalał samochodowi "odpalić", ale miał system informacyjno-rozrywkowy i elementy sterowania deską rozdzielczą.

Zdecydowanie coś, na co powinni zwrócić uwagę, zwłaszcza jeśli technicy mają trudności ze znalezieniem rozwiązania.

Luźne przewody masowe robiące wiele różnych rzeczy.
Terminologia jest elektrycznie niedokładna. To jest ujemny przewód obwodu. Wiemy, że oba przewody obwodu, dodatni i ujemny dla obwodu prądu stałego, muszą być podłączone czysto, sucho i mocno. Nie ma rzeczywistej masy; nic nie łączy się z ziemią tak jak okablowanie w domu. "Masa" samochodu łączy ujemny z podwoziem, ale to wciąż nie jest rzeczywista masa. Zatem łatwo zrozumieć, dlaczego luźny przewód masowy psuje wiele rzeczy. Jest to luźny ujemny przewód obwodu i rzeczy nie mogą z tym działać.

Za to, co jest warte... Miałem problem z moim Fordem Fiesta, w którym tempomat wyłączał się w trakcie jazdy. Okazało się, że był to nieprawidłowo zaciśnięty zacisk na końcu przewodu. Zapaliła się kontrolka silnika, ale nie było żadnych kodów, kiedy dotarłem do dealera. Drugi raz, kiedy się to zdarzyło, kazałem sprawdzić kody, gdy silnik wciąż pracował. Wtedy to znaleźli. Problemy z wiązką przewodów są bardzo trudne do zdiagnozowania. Spróbuj zrobić to w odległym miejscu radarowym na północnym zboczu Alaski/Kanady.

@ alisa.strathearn (z przeprosinami dla atc 98092). FWI moja deska rozdzielcza Niro PHEV z 2019 roku zaświeciła się przy przebiegu około 500 mil. Początkowo nie chciał się uruchomić po zatrzymaniu, ale po krótkim oczekiwaniu można było nim jechać. Ostateczna analiza wykazała "złe uziemienie".

Wymieniłem mojego hybrydowego Kia optima z 2016 roku, ponieważ nagle tracił moc na autostradzie. Dostawaliśmy na desce rozdzielczej komunikat „awaria systemu hybrydowego”. Ale pomimo wielu wizyt w salonie i zrobienia zdjęcia ostrzeżenia na desce rozdzielczej, nigdy nie mogli tego rozgryźć. Z tego powodu wymieniliśmy ten samochód na nowego Kia niro z 2023 roku i robi to samo! Brak jednak ostrzeżenia na desce rozdzielczej. Zazwyczaj dzieje się to podczas jazdy z prędkością autostradową, a następnie nagle traci moc i pedał gazu nie robi żadnej różnicy. Przez jakiś czas myśleliśmy, że to może usterka tempomatu, który się wyłącza. Dziś prawie zostałem potrącony przez dwie ciężarówki, kiedy straciłem moc na pasie do wyprzedzania, ale udało mi się zjechać na pobocze, wyłączyć silnik, a następnie uruchomić ponownie i kontynuować podróż (ale pozostałem na wolnym pasie). Oczywiście jest weekend, więc doceniam wszelkie przemyślenia!
Cindi
Miałem podobny problem z Fordem Fiesta. Nie znalazłem żadnych kodów błędów. Zrobiłem to, że zabrałem go, kiedy się to działo i nie wyłączyłem samochodu. Wtedy byli w stanie złapać kod. Jeśli jako złącze, co nie było prawidłowo zaciśnięte, więc przewód od czasu do czasu się poluzowywał. Nie straciłem całkowicie mocy, ale wypadłem z tempomatu. Mam nadzieję, że uda im się to rozgryźć, wiem, że to przerażające.

21 - 36 of 36 Posts