Kia Niro Forum banner
  • Welcome to the Kia Niro forum! We discuss all models of the Niro, including the Hybrid, PHEV and EV versions. We are glad you stopped by. Feel free to browse the various topics, along with out FAQs. To enable posting, you need to register for a user account. There is no cost for this. Just click in the upper right corner where it says Login/Join. We look forward to your continued parcipitation.

Hałas drogowy, trochę wysoki

5 reading
8.6K views 21 replies 15 participants last post by  Flying Turtle  
#1 ·
Zeszłej nocy kupiłem Niro Hybrid z 2018 roku. Piękny stan. Przed zakupem sprawdziłem, co raporty konsumenckie pokazywały na temat samochodu, ponieważ nie mam z nim żadnego doświadczenia. Jedną z wymienionych rzeczy było to, że samochód był cichy w środku podczas jazdy autostradą i że miał bardzo dobre zużycie paliwa. Pierwszą rzeczą, która się wydarzyła po wyjechaniu z salonu i wjechaniu na autostradę, była rozmowa telefoniczna. Kiedy byliśmy na świeżo utwardzonym wjeździe, samochód był cichy, potem wjechaliśmy na beton, gdzie wszystkie opony zimowe niszczą powierzchnię i rozmowa telefoniczna stała się niemożliwa do usłyszenia. Cała dwugodzinna jazda była taka sama, fragmenty spokoju i ciszy przeplatane strasznym hałasem. Poza hałasem drogowym, samochód był prawdziwą przyjemnością w prowadzeniu. Miła i płynna jazda ze wzrostem wibracji na głośnych obszarach, wyrównanie wydawało się idealne, dobre przyspieszenie itp...

Naprawdę podoba mi się ten samochód, ale muszę móc rozmawiać przez telefon.

Czy to przypadek uszkodzonych amortyzatorów wibracji w podwoziu, czy też konieczne jest dodanie materiału dźwiękochłonnego? A może, jak widziałem gdzie indziej, "kup zatyczki do uszu"?

#2 ·
Mam 2018 i chociaż moje doświadczenie z asfaltem w porównaniu z betonem jest takie samo jak Twoje, to nie powiedziałbym, że jest zbyt głośno, aby korzystać z telefonu. Czy nadal masz opony OEM w samochodzie, czy inne? Jedną z rzeczy, które zauważyłem, jest to, że podczas ostatniej 1/3 żywotności opon hałas na drodze wzrósł na tyle, że to zauważyłem. Jeśli Twoje opony zbliżają się do końca swojej żywotności, być może będziesz chciał je wcześniej wymienić.

#3 ·
Zeszłej nocy kupiłem Niro Hybrid z 2018 roku. Piękny stan. Przed zakupem sprawdziłem, co raporty konsumenckie pokazywały na temat samochodu, ponieważ nie mam z nim żadnego doświadczenia. Jedną z wymienionych rzeczy było to, że samochód był cichy w środku podczas jazdy autostradą i że miał bardzo dobre zużycie paliwa. Pierwszą rzeczą, która się wydarzyła po wyjechaniu z salonu i wjechaniu na autostradę, była rozmowa telefoniczna. Kiedy byliśmy na świeżo utwardzonym wjeździe, samochód był cichy, potem wjechaliśmy na beton, gdzie wszystkie opony zimowe żują powierzchnię i rozmowa telefoniczna stała się niemożliwa do usłyszenia. Cała dwugodzinna jazda była taka sama, fragmenty spokoju i ciszy przeplatane strasznym hałasem. Poza hałasem drogowym, samochód był prawdziwą przyjemnością w prowadzeniu. Miła i płynna jazda ze wzrostem wibracji na hałaśliwych obszarach, geometria wydawała się idealna, dobre przyspieszenie itp...

Naprawdę podoba mi się ten samochód, ale muszę móc rozmawiać przez telefon.

Czy to przypadek uszkodzonych amortyzatorów wibracji w podwoziu, czy też trzeba dodać materiał dźwiękochłonny? A może, jak widziałem gdzie indziej, "kup zatyczki do uszu"?
Beton zawsze generuje więcej hałasu i chociaż możesz mieć pewne zużycie opon, które powoduje wzrost hałasu, wątpię, aby istniało jakiekolwiek zawieszenie/geometria, które pomogą.
Wygląda na to, że różne nawierzchnie dróg spowodowały hałas i nie masz nad tym żadnej kontroli.

#4 ·
Opony wyglądały na stosunkowo nowe, dealer powiedział, że mają 80% bieżnika. Samochód ma 113 tys. mil przebiegu, więc wątpię, żeby były to oryginalne opony, jestem pewien, że opony były zmieniane co najmniej trzy razy.
Przesiadam się z Jeepa Grand Cherokee na tego Niro. Często jeżdżę tą samą autostradą, ponieważ jest to jedyna autostrada północ-południe w stanie. Mogę rozmawiać przez telefon w Jeepie i często robiłem to w przeszłości bez problemów z dźwiękiem. Wczoraj wieczorem nie mogłem nawet odebrać telefonu, hałas z drogi był po prostu zbyt głośny. Nawet stary Honda, którego właśnie wymieniliśmy na tego Niro, miał problemy z hałasem, ale nie tak poważne, żeby nie słyszeć telefonu podczas jazdy.

#6 ·
Ten samochód to prawdopodobnie ostatni nowy samochód, no cóż, nowy dla mnie samochód, który kupimy. Nie będę żył wystarczająco długo, żeby go przeżyć. Jestem po prostu tak rozczarowany, że raporty konsumenckie tak bardzo kłamią. Będę musiał znaleźć sposób na zmniejszenie tego zewnętrznego hałasu.

#10 ·
Ten samochód to prawdopodobnie ostatni nowy samochód, no cóż, nowy dla mnie samochód, jaki kupimy. Nie będę żył wystarczająco długo, żeby go przeżyć. Jestem po prostu tak rozczarowany, że Consumer Reports miałoby tak bardzo kłamać. Będę musiał znaleźć sposób na zmniejszenie tego zewnętrznego hałasu.
Nie widziałem recenzji Consumer Reports, do której się odnosisz. Czy dotyczyła Niro 2018 czy 2023? Nie mam dostępu do CR online, ale ten fragment pochodzi z ich recenzji Niro 2023:
Przeprojektowany Niro to rozsądny, ekonomiczny model, który dorównuje funkcjonalnością większości małych SUV-ów, choć nie jest dostępny z napędem na wszystkie koła. Prowadzenie i hamowanie zostały ulepszone w stosunku do poprzedniej wersji, a jazda jest w większości komfortowa, ale kabina cierpi z powodu nadmiaru hałasu z drogi.
Nie wiem, jaki poziom wyposażenia testowało CR, ale kupiłem Niro SX 2023, który ma szkło redukujące hałas w przedniej szybie i przednich bocznych oknach. Jest to jeden z najcichszych samochodów, jakie kiedykolwiek posiadałem, na równi z Buick Encore 2018, który go poprzedzał (i miał aktywną redukcję szumów), i znacznie cichszy niż poprzednie samochody, które posiadałem, w tym:
  • 2016 Honda HR-V
  • 2009 Honda Fit
  • 2003 Subaru Forester
  • 1995 Subaru Legacy
  • 1987 Mazda MPV
  • 1982 Honda Accord

#21 ·
Nasze NIRO z 2019 roku jest bardzo ciche podczas jazdy. Opony to Michelin Energy Savers.

Powiedziałbym, że Niro to cichy, dobrze zbudowany pojazd.

Wymieniłem Priusa z 2008 roku na KIA Niro.
Prius z 2008 roku ogłuszałby cię na autostradzie - bardzo głośny.
Mam również Niro EV z 2019 roku. 22 000 mil. Ostatnio zauważyłem głośne "buczenie", szczególnie na autostradzie przy prędkościach autostradowych. Mam oryginalne opony, ale bieżnik jest nadal całkiem dobry.
Głośność buczenia wzrasta wraz z prędkością.

#9 ·
Nigdy nie miałem żadnych problemów z czystością rozmów telefonicznych podczas jazdy, niezależnie od warunków na drodze. Kiedy po raz pierwszy dostałem Niro, byłem wzywany do pracy 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu, więc telefon był dla mnie krytyczny. Kiedy rozbił się helikopter Kobe Bryanta, musiałem przeprowadzić telekonferencję z mojego samochodu, gdy jechałem do pracy. Moja żona zawsze mówiła, że dźwięk w telefonie był dość wyraźny. Ja również podejrzewam, że winowajcami są same opony. Opony, zwłaszcza wzór bieżnika i głębokość, mogą mieć ogromny wpływ na poziom hałasu w kabinie.

#11 ·
Jestem pierwotnym właścicielem mojego egzemplarza z 2018 roku i właśnie podjąłem pewne kroki, aby go wyciszyć. Nie było to dramatyczne, ale jest wyraźnie ciszej. Zamierzam wkrótce opublikować post o moich doświadczeniach na tym forum. Jeśli chcesz pójść w moje ślady, wskocz na ten post.

#14 ·
Opony mogą robić ogromną różnicę w kwestii hałasu. Pomyśl o ciężarówkach, które minąłeś, jedne naprawdę głośne, a inne ciche. Samochody nie są aż tak ekstremalne, z wyjątkiem opon terenowych, ale robią różnicę. Oryginalne Micheliny w 2018 roku (które wciąż dobrze się trzymają po 70 000 milach w moim przypadku) są prawdopodobnie tak ciche, jak tylko można znaleźć. To jest największa rzecz, która zrobi różnicę.

Kolejną rzeczą, która robi różnicę, jest wypełnienie wnęki koła zapasowego. Uważam, że śpiwór w środku robi zauważalną różnicę.

Jeśli Twoja przednia szyba została wymieniona na wersję nieoryginalną, może nie mieć warstwy redukującej dźwięk. Prawdopodobnie nie warte wydatków, ale tylko wspominam o możliwym czynniku.

Nie mam problemu ze słyszeniem rozmów telefonicznych w moim 2018 roku, ale okna muszą być zamknięte przy prędkościach autostradowych.

#15 ·
Opony mogą robić ogromną różnicę w kwestii hałasu. Pomyśl o ciężarówkach, które minąłeś, niektóre naprawdę głośne, a niektóre ciche. Samochody nie są aż tak ekstremalne, z wyjątkiem opon terenowych, ale robią różnicę. Oryginalne Micheliny w 2018 roku (które wciąż dobrze się sprawują przy 70 000 milach na moim egzemplarzu) są prawdopodobnie tak ciche, jak to tylko możliwe. To największa rzecz, która robi różnicę.

Kolejną rzeczą, która robi różnicę, jest wypełnienie wnęki koła zapasowego. Uważam, że śpiwór w środku robi zauważalną różnicę.

Jeśli Twoja przednia szyba została wymieniona na wersję nieoryginalną, może nie mieć warstwy redukcji dźwięku. Prawdopodobnie nie warte wydatków, ale tylko wspominam o możliwym czynniku.

Nie mam problemu ze słyszeniem rozmów telefonicznych w moim 2018 roku, ale okna muszą być zamknięte przy prędkościach autostradowych.
To dobry pomysł ze śpiworem, nigdy bym o tym nie pomyślał.

#16 · (Edited)
Moje doświadczenie jest takie, że hałas w kabinie Niro jest dość wrażliwy na jakość nawierzchni drogi. Może być bardzo cicho przy prędkościach autostradowych na świeżej nawierzchni, zwłaszcza podczas jazdy w trybie EV. Jednak stary, szorstki, dziurawy asfalt przy tej samej prędkości jest znacznie głośniejszy.

Pomaga podniesienie tylnych siedzeń i wyciągnięcie osłony bagażnika.

Jeśli chodzi o rozmowę telefoniczną, hałas drogowy nigdy nie jest problemem - jeśli mówimy o osobie prowadzącej. Mikrofon(y) nie są dobrze ustawione dla nikogo innego w pojeździe, co moim zdaniem jest normalne.

#17 ·
Mój Niro z 2018 roku nie jest krypto-cichy, ale nigdy nie myślałem, że jest to niedopuszczalnie głośne. Samochód wciąż ma oryginalne opony, ponieważ nie jeździmy dużo. Być może opony w Twoim samochodzie są teraz niezwykle głośne. Wspomniałeś, że są stosunkowo nowe, ale być może mają agresywny bieżnik, który powoduje dużo hałasu na nierównych drogach. Jak nazywają się Twoje opony?

#18 ·
Mam Niro EV EX Premium z 2022 roku i uważam, że jest bardzo głośny. Zwłaszcza na autostradzie. Zdjąłem poprzeczki (które były luźne) i zmniejszyłem ciśnienie w oponach, które wciąż wynosiło ponad 50 funtów, kiedy przywieziono je do dealerów. To trochę go wyciszyło, ale nadal uważam, że jest głośniejszy niż Subaru Forester mojej żony z 2017 roku.

#19 ·
Mam Niro EV EX Premium z 2022 roku i uważam, że jest bardzo głośny. Zwłaszcza na autostradzie. Zdjąłem poprzeczki (które były luźne) i zmniejszyłem ciśnienie w oponach, które wciąż wynosiło ponad 50 funtów, kiedy przywieziono je do dealerów. To trochę go wyciszyło, ale nadal uważam, że jest głośniejszy niż Subaru Forester mojej żony z 2017 roku.
Jeździłem dzisiaj Hyundaiem Santa Fe mojego przyjaciela. Nie wyciągnąłem miernika decybeli, ale w porównaniu do mojego Niro SX z 2023 roku, Santa Fe był znacznie głośniejszy.